Skip to main content

Βρετανία: Πήρε αναβολή για την ύφεση

Στάσιμο το ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν παρουσίασε ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Μπορεί να «ίδρωσε», ωστόσο, απέφυγε την ύφεση που συνήθως ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Το τρίτο τρίμηνο είχε συρρικνωθεί κατά 0,2%.

Όσον αφορά τον Δεκέμβριο, η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5%, καταγράφοντας συρρίκνωση μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.

Συνολικά, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 4% κατά τη διάρκεια του 2022, μετά από ανάπτυξη 7,6% το 2021 καθώς η οικονομία ανέκαμπτε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του έτους ήταν 0,8% χαμηλότερο από το προ-Covid επίπεδό του στα τέλη του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τώρα η μόνη χώρα της G7  που δεν έχει ακόμη ανακτήσει πλήρως τη χαμένη του παραγωγή.

Η «ανάσα» που πήρε η βρετανική οικονομία αναμένεται να είναι προσωρινή, με την Τράπεζα της Αγγλίας να προβλέπει ότι η Βρετανία θα εισέλθει σε μια ήπια αλλά μακρά ύφεση, η οποία θα ξεκινήσει από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και θα διαρκέσει πέντε τρίμηνα.

naftemporiki.gr