Skip to main content

Societe Generale: Βουτιά 64% στα ετήσια κέρδη

Αν και αισθητά μειωμένα τα κέρδη του 2022 ήταν υψηλότερα των προβλέψεων. To 2023 θα είναι «έτος μετάβασης, αλλά και αποφασιστικότητας».

Οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες, οι αδύναμες επιδόσεις της στη γαλλική αγορά και επιπτώσεις από τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών οδήγησαν σε βουτιά τα ετήσια κέρδη της Societe Generale το 2022.

Η γαλλική τράπεζα είχε ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο με κέρδη 1,16 δισ. ευρώ. Ωστόσο στο σύνολο του 2022 εμφάνισε καθαρά κέρδη 2,02 δισ. ευρώ, τα οποία ήταν μειωμένα κατά 64% σε σχέση με τα κέρδη 5,6 δισ. ευρώ που είχε το 2021. Ακόμη και έτσι τα αποτέλεσμα ήταν καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών, που περίμεναν καθαρά κέρδη 905 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο και 1,5 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους, σε poll της Refinitiv.

Τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 8% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, στα 28,1 δισ. ευρώ. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 αυξήθηκε ελαφρά, στο 13,5% στα τέλη του 2022 από 13,1% στα τέλη του τρίτου τριμήνου. Με βάση τις επιδόσεις της χρονιάς, η τράπεζα θα πληρώσει μέρισμα 1,70 ευρώ ανά μετοχή, ενώ θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 440 εκατ. ευρώ φέτος.

«Ο όμιλος είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να αξιοποιήσει τα οφέλη project και επιχειρηματικών εξελίξεων, που είναι σε εξέλιξη και να επιβεβαιώσει τους οικονομικούς στόχους έως και το 2025. Το 2023 θα είναι ένα έτος μετάβασης από πολλές απόψεις, αλλά και έτος αποφασιστικότητας» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, Φρεντερίκ Ουντέα, σε ανακοίνωσή του.

Μιλώντας στο CNBC ο Ουντέα δεν έκρυψε ότι περιμένει αυξημένες προκλήσεις για το 2023. «Περιμένουμε περισσότερη πίεση στα έσοδα» είπε, προσθέτοντας ότι «στη Γαλλία οι τράπεζες δεν επωφελούνται άμεσα από την ομαλοποίηση των επιτοκίων», ενώ υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα επιμένει.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια τέσσερις φορές μέσα στο 2022, ενώ ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες και μία νέα αύξηση 50 μονάδων βάσης. Πρόκειται για μία δραστική αλλαγή στη νομισματική πολιτική ύστερα από πολλά χρόνια μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων.

naftemporiki.gr