Skip to main content

ΕΕ: Η απάντηση στις επιδοτήσεις των ΗΠΑ

REUTERS/Arnd Wiegmann

Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας και χαλάρωση των κανόνων περί κρατικής βοήθειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσωρινή χαλάρωση των κανόνων της για τις κρατικές ενισχύσεις και να διοχετεύσει άμεσα κεφάλαια σε στρατηγικής σημασίας φιλικές προς το κλίμα επιχειρήσεις, ώστε να αποτραπεί μια ενδεχόμενη έξοδος επενδύσεων λόγω του νέου πακέτου επιδοτήσεων για την πράσινη ενέργεια που προωθούν οι ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο για τη μείωση του πληθωρισμού του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, το οποίο προσφέρει γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις για τις «πράσινες» επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ, έχει καλλιεργήσει έντονη ανησυχία στην ΕΕ ότι θα προσελκύσει σε αμερικανικό έδαφος ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και θα θέσει σε μειονεκτική θέση τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ορισμένα τμήματα από το αμερικανικό πακέτο επιδοτήσεων δεν είναι «μυστικό» ότι εγείρουν μια σειρά από ανησυχίες, όσον αφορά τα κίνητρα για τις εταιρείες, παραδέχθηκε η Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Όπως είπε, η Ευρώπη συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για το θέμα και ετοιμάζει προτάσεις που θα διευκολύνουν τη ζωή της «πράσινης» βιομηχανίας της και θα την υποστηρίξει με κρατική βοήθεια και ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας για να τις εμποδίσει να μετακινηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προτάσεις είναι μέρος του βιομηχανικού σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, το οποίο στοχεύει να κάνει την Ευρώπη την πατρίδα της «καθαρής» τεχνολογίας και της βιομηχανικής καινοτομίας στο κυνήγι της ουδετερότητας του άνθρακα.

«Για να παραμείνει ελκυστική η ευρωπαϊκή βιομηχανία, υπάρχει ανάγκη να είμαστε ανταγωνιστικοί με προσφορές και κίνητρα που είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ως απάντηση, η Κομισιόν σχεδιάζει να «προσαρμόσει προσωρινά τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για να επιταχυνθούν και να απλοποιηθούν» οι διαδικασίες, είπε η φον ντερ Λάιεν. Ανάμεσα στις προσαρμογές είναι και η παροχή κρατικής βοήθειας μέσω «απλών μοντέλων φοροαπαλλαγών».

Παράλληλα, θα υπάρξει «στοχευμένη βοήθεια για εγκαταστάσεις παραγωγής σε στρατηγικής σημασίας αλυσίδες αξίας καθαρής τεχνολογίας, για την αντιμετώπιση των κινδύνων μετεγκατάστασης από ξένες επιδοτήσεις», πρόσθεσε, καθώς και αυξημένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση για έργα καθαρής τεχνολογίας που συνιστούν «κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον».

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι αυτά «θα είναι μόνο μια περιορισμένη λύση που μόνο λίγα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν».

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει ένα νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας ως μέρος της ενδιάμεσης αναθεώρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ φέτος, παράλληλα με τη στοχοθετημένη οικονομική στήριξη στα κράτη μέλη με «αξιολόγηση αναγκών» κατά τη δημιουργία του ταμείου.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, ο Guardian αναφέρει ότι αναμενόταν να είναι πιο σκληρή απέναντι στις ΗΠΑ, αντ’ αυτού όμως εμφανίστηκε πιο αυστηρή απέναντι στην Κίνα. Όπως είπε, η Κίνα στοχεύει τις ξένες εταιρείες, προσπαθώντας να τις πείσει να μεταφέρουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες στην ασιατική χώρα με την υπόσχεση της φθηνότερης ενέργειας. Ανέφερε επίσης τις μεγάλες επιδοτήσεις από τις οποίες επωφελούνται οι κινεζικές επιχειρήσεις.

«Χρειάζεται να έχουμε εμπορικές σχέσεις και να συνεργαζόμαστε με την Κίνα, επομένως πρέπει να επικεντρώσουμε εκ νέου την προσέγγισή μας στο να μειώσουμε τον κίνδυνο και όχι στην αποσύνδεση», είπε.

Αυτό σημαίνει χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών. «Δεν θα διστάσουμε να ξεκινήσουμε έρευνες» εάν η Ευρώπη πιστεύει ότι οι διαδικασίες προμηθειών ή οι αγορές της διαταράσσονται από επιδοτήσεις, πρόσθεσε.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρέπει να έχει δίκαιη προσέγγιση και ίσους όρους ανταγωνισμού, συνέχισε για να υπογραμμίσει ότι πιστεύει πως η ιστορία της οικονομίας της καθαρής τεχνολογίας θα γραφτεί στην Ευρώπη.

naftemporiki.gr