Skip to main content

FTX: Η μυστική «πίσω πόρτα» του Sam Bankman Fried ανακαλύφθηκε

Shutterstock

Ο στενός συνεργάτες του SBF έλαβε εντολή για μία «μυστική πόρτα» από την οποία η Alameda αποκτούσε πρόσβαση στα χρήματα των πελατών του FTX

Ο Sam Bankman-Fried έδωσε εντολή στον Gary Wang, συνιδρυτή του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, να δημιουργήσει μια «μυστική» πίσω πόρτα για να επιτρέψει στην επενδυτική εταιρεία του ομίλου, Alameda, να δανειστεί 65 δισεκατομμύρια δολάρια από χρήματα πελατών του ανταλλακτήριο χωρίς την άδειά τους.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο δικηγόρος της εταιρείας FTX, Andrew Dietderich, στο πτωχευτικό δικαστήριο του Ντέλαγουερ ο Wang έλαβε «δημιούργησε αυτήν την πίσω πόρτα εισάγοντας έναν μόνο αριθμό σε εκατομμύρια γραμμές κώδικα. Ουσιαστικά άνοιξε μια πιστωτική γραμμή από το FTX στην Alameda, στην οποία οι πελάτες δεν συναίνεσαν ποτέ. Γνωρίζουμε το μέγεθος αυτής της γραμμής πίστωσης. Ήταν 65 δισεκατομμύρια δολάρια».

Gary Wang

Η Επιτροπή Συναλλαγών Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (CFTC) έκανε παρόμοιους ισχυρισμούς όταν άσκησε κατηγορίες εναντίον του Wang τον Δεκέμβριο. Αλλά η αξία αυτής της πιστωτικής γραμμής δεν έχει συζητηθεί μέχρι τώρα. Κάποια στιγμή η CFTC την περιέγραψε ως “σχεδόν απεριόριστη”. Και τον Νοέμβριο, το Reuters επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές που ανέφεραν ότι η Bankman-Fried είχε μεταφέρει 10 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ των δύο εταιρειών, ενώ άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν εξαφανιστεί.

Σπίτια, αεροπλάνα, πάρτι και πολιτική επιρροή

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Insider o Dietderich είπε στο δικαστήριο ότι με την πίσω πόρτα των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Alameda «αγόραζε αεροπλάνα και σπίτια, οργάνωνε πάρτι, έκανε πολιτικές δωρεές».

Ο Bankman-Fried ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής σε σκοπούς του Δημοκρατικού Κόμματος επισήμως, αν και έχει πει ότι, αλλά ο ίδιος έχει πει ότι έχει δωρίσει εξίσου μεγάλα ποσά σε Ρεπουμπλικάνους με «σκοτεινό χρήμα».

SBF- REUTERS/David Dee Delgado

Ακίνητη περιουσία ύψους 256,3 εκατομμύριων δολαρίων στις Μπαχάμες καταχωρήθηκε επίσης στο όνομα της FTX – συμπεριλαμβανομένων 15 διαμερισμάτων στο ίδιο κτίριο. Άλλες δικαστικές καταθέσεις αναφέρουν ότι η FTX ξόδεψε 6,9 εκατομμύρια δολάρια για «γεύματα και ψυχαγωγία» σε μόλις εννέα μήνες. Ο Dietderich είπε ότι τα υπόλοιπα χρήματα διατέθηκαν σε προσωπικά δάνεια, χορηγίες και επενδύσεις.

«Γνωρίζουμε ότι όλα αυτά έχουν αφήσει ένα έλλειμμα για την αποπληρωμή πελατών και πιστωτών», πρόσθεσε. Αυτό το ποσό «θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της δεξαμενής αξιώσεων και τις προσπάθειές μας για ανάκτηση».

Το δικαστήριο άκουσε ότι η FTX είχε μέχρι στιγμής ανακτήσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, κρυπτονομίσματα και χρεόγραφα, με «σχέδια για τη δημιουργία εσόδων από περισσότερες από 300 άλλες μη στρατηγικές επενδύσεις» αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο δικηγόρος του Bankman-Fried δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Business Insider για σχολιασμό του δημοσιεύματος.