Skip to main content

Οι πρωτοβουλίες της Κίνας συμβάλλουν στην παγκόσμια ανάπτυξη

Τσου Χαϊπένγκ (Zhu Haipeng) / Economic Daily

Το κεντρικό φωτοβολταϊκό πάρκο της Τσενγκπίνγκ στην κομητεία Σινφένγκ της Γκαντσόου, με ισχύ 30 μεγαβάτ, παράγει καθαρή ενέργεια για την τοπική βιομηχανία αλλά και για οικιακή χρήση

Το 2022 η παγκόσμια οικονομία παρέμεινε υπό τη σκιά της πανδημίας της COVID-19, αντιμετωπίζοντας πλήθος αναταράξεων όπως την κρίση στην Ουκρανία, την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων σε μεγάλες οικονομίες του κόσμου και τις διαταραχές στις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ανταποκρινόμενη τόσο στις ανησυχίες αλλά και τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας, η Κίνα ύψωσε τη φωνή της και παρουσίασε τις δικές της προτάσεις και λύσεις σε μια σειρά σημαντικών διμερών και πολυμερών περιστάσεων, εμφυσώντας σταθερότητα και θετική ενέργεια στον κόσμο και δείχνοντας τη σωστή κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η παγκόσμια οικονομία.

Στις 21 Απριλίου 2022, στην τελετή έναρξης της Ετήσιας Διάσκεψης του Φόρουμ για την Ασία, ο Πρόεδρος Σι Τζινγπίνγκ παρουσίασε για πρώτη φορά κατά την κεντρική ομιλία του την «Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ασφάλεια». Πρόκειται για άλλη μία σημαντική κινεζική πρόταση που έπεται της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και της «Πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια Ανάπτυξη», παρέχοντας κατευθυντήριες γραμμές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διάφορων απειλών ασφαλείας και για την αναζωογόνηση τoυ παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας.

Με την πάροδο των ετών, η Κίνα ενσωμάτωσε την ανάπτυξή της στην πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης και συνεισέφερε ακατάπαυστα μέσω της σοφίας της στη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, σκιαγραφώντας ένα ολοένα σαφέστερο όραμα για την οικοδόμηση ενός όμορφου, ανοιχτού και δίχως αποκλεισμούς κόσμου διαρκούς ειρήνης, κοινής ευημερίας και ασφάλειας για όλους. Από την Πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος,» την «Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ανάπτυξη» και την «Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ασφάλεια», έως την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας εταιρικής σχέσης για την ανάπτυξη, την οικονομική ανάκαμψη, τα βασικά προϊόντα, την ανθεκτικότητα των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων και τη διεθνή συνεργασία για την επισιτιστική ασφάλεια, τα πολιτικά μέτρα της Κίνας βασίζονταν ανέκαθεν στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία. Η χώρα μας προβάλλει ένα σχέδιο παγκόσμιας διακυβέρνησης με στρατηγικό όραμα και μακροπρόθεσμους στόχους που εστιάζει τόσο στα τρέχοντα παγκόσμια ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος όσο και στις κοινές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στη μελλοντική της ανάπτυξη.

Η σειρά των πρωτοβουλιών αυτών της Κίνας έτυχε θερμής υποδοχής από τη διεθνή κοινότητα. Περισσότερες από 100 χώρες και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασαν την ενεργό στήριξή τους στην «Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ανάπτυξη» και πάνω από 60 χώρες εντάχθηκαν στην «Ομάδα Φιλίας της Πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια Ανάπτυξη». Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του 2022, 150 χώρες και 32 διεθνείς οργανισμοί υπέγραψαν περισσότερες από 200 συμφωνίες συνεργασίας με την Κίνα στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».

Η διεθνής κοινή γνώμη πιστεύει ότι οι σημαντικές πρωτοβουλίες που προτείνει η Κίνα και η ιδέα για την οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται. Μαζί δεσμεύονται να βελτιώσουν την ευημερία ολόκληρης της ανθρωπότητας, προωθώντας την κοινή ανάπτυξη και πρόοδο όλων των χωρών και δημιουργώντας ένα ασφαλές και σταθερό περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον σε έναν πολυτάραχο κόσμο.

Τον περασμένο χρόνο, τόσο ανάμεσα σε χώρες που συνδέονται με παραδοσιακή φιλία με την Κίνα όσο και σε χώρες συνεργάτες ή απλούς εταίρους, σε περιφερειακό αλλά και διεθνές επίπεδο, από τα διμερή μέχρι και τα πολυμερή ζητήματα, η έννοια της πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον σταδιακά εμπλουτίστηκε και βελτιώθηκε, με την πορεία της έμπρακτης εφαρμογής της να γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη. Σε περιφερειακό επίπεδο, πλούσια ήταν τα αποτελέσματά της μεταξύ της Κίνας και των γειτονικών της χωρών, της Κίνας με την Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, της Αφρικής, των αραβικών κρατών και των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Τέλος, σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώθηκε νέα πρόοδος στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού και της περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ θετικές ήταν και οι αντιδράσεις σε προτάσεις της Κίνας για την οικοδόμηση μιας κοινότητας με ένα κοινό μέλλον για τον κυβερνοχώρο, την πυρηνική ασφάλεια και τις θάλασσες.

Μαζί με άλλες χώρες η Κίνα θα συνεχίσει να στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας και συντασσόμενη με την πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού, θα συνεχίσει την πορεία της προς την οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους.