Skip to main content

Τζερόμ Πάουελ: Η μάχη κατά του πληθωρισμού απαιτεί ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών

Οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών δεν είναι δημοφιλείς, αλλά είναι αναγκαίες τόνισε.

Την ανάγκη να διασφαλιστεί η πολιτική ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών όσο διαρκεί η μάχη κατά του πληθωρισμού υπογράμμισε ο διοικητής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ. Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank), ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε πως η σταθεροποίηση των τιμών απαιτεί σκληρές αποφάσεις, που ενδεχομένως να μην είναι δημοφιλείς πολιτικά.

«Η σταθερότητα των τιμών είναι ο πυλώνας της υγιούς οικονομίας και προσφέρει στους πολίτες ανεκτίμητα οφέλη σε βάθος χρόνου. Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών σε περιόδους που ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός απαιτεί μέτρα, που δεν είναι δημοφιλή βραχυπρόθεσμα, αφού αυξάνουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε την οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.

«Η απουσία απευθείας πολιτικού ελέγχου επί των αποφάσεών μας, μας απιτρέπει να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα, χωρίς να επηρεαστούμε από βραχυπρόθεσμους πολιτικούς παράγοντες».

Η ομιλία Πάουελ εστίασε στο θέμα της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών και δεν περιελάμβανε καθόλου νύξεις για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής. Υπενθυμίζεται ότι η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 4,25 ποσοσισταίες μονάδες βάσης μέσα στο 2022 και έχει δώσει σήμα πως θα ακολουθήσουν και άλλες επιτοκιακές αυξήσεις μέσα στο 2023. Επρόκειτο να ακολουθήσουν και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση προς τον διοικητή της Federal Reserve.

Αν και στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες για παρεμβάσεις στο έργο της κεντρικής τράπεζας, η κριτική από πολιτικούς δεν λείπει. Ο Τζερόμ Πάουελ είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αυτή την περίοδο δέχεται «βολές» από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως η Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

naftemporiki.gr