Skip to main content

Tesla: Οι περικοπές στην παραγωγή έφεραν μείωση στις παραδόσεις στην Κίνα για τον Δεκέμβριο

Η εταιρεία απέστειλε μόλις 55.796 κινεζικά οχήματα τον περασμένο μήνα

Οι παραδόσεις από το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη μειώθηκαν τον Δεκέμβριο, καθώς η παραγωγή ανεστάλη προσωρινά λόγω αναβαθμίσεων του εξοπλισμού και της ελλιπούς ζήτησης των καταναλωτών.

Η εταιρεία απέστειλε μόλις 55.796 κινεζικά οχήματα τον περασμένο μήνα, σχεδόν τον μισό των αντιστοίχων του Νοεμβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Επιβατικών Αυτοκινήτων της Κίνας (PCA, Passengers Car Association) την Πέμπτη.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάζει η Tesla στην Κίνα σε 710.865 για το 2022, ή περίπου το 54% των παγκόσμιων πωλήσεων της εταιρείας, ύψους 1,31 εκατομμυρίων. Η Tesla αύξησε τις παραδόσεις της παγκοσμίως κατά 40% πέρυσι, σε αντίθεση με τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 50% που είπε ότι αναμένει να επιτύχει σε πολλά χρόνια.

Παρά τη δημιουργία μιας σειράς κινήτρων στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων γενναίων εκπτώσεων και επιδοτήσεων ασφάλισης, η Tesla μείωσε οικειοθελώς την παραγωγή στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα και ανέστειλε την παραγωγή από τις 25 Δεκεμβρίου εν μέσω αναβαθμίσεων της γραμμής παραγωγής και επιβράδυνσης της ζήτησης.

Ενώ οι εργαζόμενοι επανήλθαν στην κανονική εξέλιξη των πραγμάτων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αυτοκινητοβιομηχανία πρόκειται να αφήσει τους υπαλλήλους να πάρουν τουλάχιστον οκτώ ημέρες άδεια κατά τη διάρκεια των διακοπών του Νέου Έτους για να ολοκληρώσουν τις αναβαθμίσεις.

Η PCA εκτιμά ότι οι συνολικές παραδόσεις οχημάτων τον Δεκέμβριο θα ήταν περίπου 730.000 μονάδες, αυξημένες κατά 45% από τον Δεκέμβριο του 2021. Τώρα αναμένει συνολικές χονδρικές πωλήσεις NEV για το 2022 περίπου 6,49 εκατομμύρια μονάδες, ελαφρώς χαμηλότερες από τις 6,5 εκατομμύρια που είχαν αρχικά προβλεφθεί.

Πηγή: Bloomberg