Skip to main content

Μετοχή Tesla: Ο χειρότερος μήνας, το πιο επώδυνο τρίμηνο και έτος όλων των εποχών

Η εταιρεία του Έλον Μασκ δέχεται ανηλεές σφυροκόπημα από τους επενδυτές φέτος

Το selloff της Tesla εντάθηκε την Τρίτη, με τη μετοχή να υποχωρεί επιπλέον 8%. Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Έλον Μασκ απέχει λίγες μέρες από το κλείσιμο του χειρότερου μήνα, τριμήνου και έτους που έχει καταγραφεί στην ιστορία της. Έχει δε υποσκελίσει σε απώλειες τη Meta (μητρική του Facebook) για να κατακτήσει τον αρνητικό τίτλο της μετοχής με τη χειρότερη απόδοση του 2022 μεταξύ των πολυτιμότερων εταιρειών τεχνολογίας.

Η σημερινή πτώση έρχεται αφότου η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Tesla θα παρατείνει τη διακοπή παραγωγής στις εγκαταστάσεις της στη Σαγκάη, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με κύμα κρουσμάτων Covid στο κινεζικό εργατικό δυναμικό της.

Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 35% αυτόν τον μήνα – και οι short-sellers συσσωρεύονται.  Από τις αρχές του έτους καταγράφουν απώλειες 68%, ενώ απέχουν πλέον πάνω από 70% από το ιστορικό υψηλό στο οποίο είχαν σκαρφαλώσει το 2021. Προοπτικές ανάκαμψης δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, αφού οι πονοκέφαλοι για την εταιρεία είναι επίμονοι. Μάλιστα μετά το δημοσίευμα της WSJ, το Reuters μετέδωσε πως όταν το εργοστάσιό της στη Σαγκάη ανοίξει ξανά τον Ιανουάριο, θα το κάνει για μόλις 17 ημέρες.

Σε μία σύγκριση με άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, η Ford σημειώνει πτώση 45% και η General Motors 43% από τις αρχές του έτους.

Από την IPO της το 2010, η Tesla έχει εμφανίσει μόνο μία χρονιά ακόμη ετήσια πτώση. Αυτό συνέβη το 2016, όταν η μετοχή της έχασε μόλις το 11% της αξίας της.

Μόνο τον Δεκέμβριο η μετοχή της εταιρείας έκανε βουτιά 43%, στον χειρότερο με διαφορά μήνα όλων των εποχών. Έως τώρα σε κανέναν μήνα δεν είχε υποχωρήσει περισσότερο από 25%. Στο τέταρτο τρίμηνο, η μετοχή εμφανίζει απώλειες 58% – σε ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ. Έως τώρα η χειρότερη επίδοση τριμήνου ήταν της τάξης του 38%. Ήρθε και πάλι φέτος, κατά το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου.

naftemporiki.gr