Skip to main content

Amazon: «Μαχαίρι» σε 18.000 θέσεις εργασίας – Απολύσεις και στην Ευρώπη

Αρχικά είχε γίνει λόγος για 10.000 απολύσεις. Οι περικοπές διευρύνονται και αγγίζουν και τη γηραιά ήπειρο.

Σε μαζικές απολύσεις παγκοσμίως προχωρά η Amazon. Ο αμερικανικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε πως θα απολύσει «λίγο περισσότερους από 18.000» εργαζομένους, με την απόφαση να επηρεάζει και το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης.

Ο διευθύνων σύμβουλος Άντι Τζάσι, είχε αρχικά κάνει λόγο για κατάργηση 10.000 θέσεων εργασίας. Ωστόσο αναθεώρησε δραστικά προς τα επάνω την εκτίμηση σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Amazon. Όπως διευκρινίζεται θα επηρεαστούν κατά κύριο λόγο τα τμήματα ηλεκτρονικού εμπορίου και οι διευθύνσεις προσωπικού. Η Amazon αυτή τη στιγμή απασχολεί περί τους 300.000 υπαλλήλους στα συγκεκριμένα τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι οι περικοπές αφορούν περίπου το 6% του προσωπικού των τμημάτων.

Πρόκειται, όπως σχολιάζουν αμερικανικά μέσα, για μία απότομη αλλαγή πορείας για την επιχείρηση, που πρόσφατα είχε διπλασιάσει τον κατώτατο μισθό που προσέφερε, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερα ταλέντα.

Ο Τζάσι εξήγησε πως οι σχεδιασμοί αποδείχθηκαν «δυσκολότεροι» απ’ ότι προβλεπόταν λόγω της «αβεβαιότητας» για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας αλλά και επειδή η εταιρεία προέβη σε ταχεία αύξηση του δυναμικού της τα τελευταία χρόνια.

Αν προστεθούν στο εργατικό δυναμικό της οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της, η Amazon απασχολεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους μόνο στις ΗΠΑ, όπου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης, πίσω μόνο από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Walmart. Η εταιρεία αναμένει επιβράδυνση του τζίρου και κερδών της λόγω του κύματος ακρίβειας, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πτώση της μετοχή της κατά σχεδόν 50% τον τελευταίο χρόνο.

Πηγές: Reuters, CNN