Skip to main content

Οικονομικό σχέδιο 8,7 τρισ. δολαρίων για να ανήκει το Ντουμπάι στις «3 κορυφαίες πόλεις παγκοσμίως»

Τα τελευταία χρόνια το Ντουμπάι έχει ξεκινήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο να γίνει πιο ελκυστικό για τους ξένους και τις διεθνείς εταιρείες για να ζήσουν και να επενδύσουν.

Το Ντουμπάι ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα οικονομικό σχέδιο-μαμούθ ύψους 8,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την επόμενη δεκαετία, με στόχο την εκτόξευση του εμπορίου, των ξένων επενδύσεων και τη θέση του στο χάρτη ως παγκόσμιος κόμβος. “Το Ντουμπάι θα καταταγεί ως ένα από τα τέσσερα κορυφαία παγκόσμια οικονομικά κέντρα με αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων σε πάνω από 650 δισεκατομμύρια δολάρια AED (177 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά την επόμενη δεκαετία”, έγραψε στο Twitter ο Σεΐχης Mohammed bin Rashid al Maktoum, ο κυβερνήτης του Ντουμπάι. “Πάνω από 300.000 παγκόσμιοι επενδυτές βοηθούν στην οικοδόμηση του Ντουμπάι στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη παγκόσμια πόλη”.

Στην ανάρτηση περιγράφονται μερικά από τα 100 “μελλοντικά μετασχηματιστικά έργα” που περιλαμβάνονται στον δεκαετή οικονομικό οδικό χάρτη. Αυτά περιλαμβάνουν την ενίσχυση του εξωτερικού εμπορίου σε 25,6 τρισεκατομμύρια δρχ. από 14,2 τρισεκατομμύρια δρχ. την τελευταία δεκαετία, τον σχεδόν διπλασιασμό των ετήσιων άμεσων ξένων επενδύσεων σε 60 δισεκατομμύρια δρχ. ετησίως και την αύξηση των κρατικών δαπανών από 512 δισεκατομμύρια δρχ. την τελευταία δεκαετία σε 700 δισεκατομμύρια την επόμενη.

Το σχέδιο στοχεύει επίσης στην αύξηση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα από 790 δισεκατομμύρια ντιρχάμ την τελευταία δεκαετία σε 1 τρισεκατομμύριο την επόμενη δεκαετία και δεσμεύεται για ετήσια συνεισφορά 100 δισεκατομμυρίων ντιρχάμ στην οικονομία από έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το Ντουμπάι στοχεύει να διπλασιάσει το μέγεθος της οικονομίας του την επόμενη δεκαετία και να γίνει μία από τις “3 κορυφαίες οικονομικές πόλεις σε όλο τον κόσμο“, αναφέρεται στο tweet του σεΐχη.

Η είδηση έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου το Ντουμπάι ανακοίνωσε τον τερματισμό του υψηλού φόρου 30% στο αλκοόλ, μια κίνηση που φαίνεται ότι έγινε για να τονωθεί ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια το εμιράτο -που είναι η λαμπερή εμπορική και τουριστική πρωτεύουσα των πλούσιων σε πετρέλαιο Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων- έχει προχωρήσει σε έναν καταιγισμό μεταρρυθμίσεων με στόχο να γίνει πιο ελκυστικό για τους ξένους και τις διεθνείς εταιρείες για να ζήσουν και να επενδύσουν.

Το τεράστιο μέγεθος των οικονομικών στόχων της πόλης μπορεί να προκαλέσει κάποιο σκεπτικισμό, αλλά οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες στο Ντουμπάι πιστεύουν ότι είναι εφικτοί.

“Είναι φιλόδοξοι, αλλά δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητήσουμε αυτούς τους στόχους, δεδομένης της οικονομικής ιστορίας του Ντουμπάι και του ιστορικού των μεταρρυθμίσεων”, δήλωσε στο CNBC ο Tarek Fadlallah, Διευθύνων Σύμβουλος Μέσης Ανατολής της Nomura Asset Management.

Ο Karim Jetha, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Longdean Capital με έδρα το Ντουμπάι, σημείωσε την οπτική γωνία του ανταγωνισμού: η γειτονική Σαουδική Αραβία επενδύει η ίδια τρισεκατομμύρια για να αποβάλει την κλειστή και συντηρητική της εικόνα και να προσελκύσει τουρισμό και ξένες επενδύσεις.

“Οι αριθμοί ακούγονται φιλόδοξοι, αλλά το Ντουμπάι δεν είχε ποτέ έλλειψη φιλοδοξίας”, δήλωσε ο Jetha. “Καθώς γειτονικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ανοίγονται και επιδιώκουν να κατακτήσουν περισσότερες περιφερειακές επιχειρήσεις, το Ντουμπάι θέτει τους στόχους του υψηλότερα και επιδιώκει να γίνει παγκόσμιος κόμβος”.

naftemporiki.gr