Skip to main content

Ντουμπάι: Καταργεί τον φόρο 30% στις πωλήσεις αλκοόλ

Η κίνηση αυτή είναι πιθανότατα μια προσπάθεια να αυξηθεί ο τουρισμός και να τονωθούν περισσότερες επιχειρήσεις.

Το Ντουμπάι καταργεί τον φόρο 30% στις πωλήσεις αλκοόλ για το υπόλοιπο του έτους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο δήμος του εμιράτου, η τελευταία κίνηση έχει στόχο την τόνωση του τουρισμού και την προσέλκυση περισσότερων ξένων κατοίκων.

“Ο Δήμος του Ντουμπάι σταμάτησε προσωρινά την είσπραξη του τέλους 30% από τις εταιρείες αλκοολούχων ποτών για περίοδο ενός έτους από την αρχή της 01/01/2023 έως το τέλος της 31/12/2023. Οι εταιρείες που έχουν άδεια πώλησης στο εμιράτο του Ντουμπάι έχουν ενημερωθεί για την απόφαση αυτή”, έγραψε ο Δήμος του Ντουμπάι σε ανάρτηση από τον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Η κίνηση αυτή είναι πιθανότατα μια προσπάθεια για την αύξηση του τουρισμού και την τόνωση περισσότερων επιχειρήσεων τόσο μεταξύ των επισκεπτών όσο και των κατοίκων, καθώς το Ντουμπάι προωθεί τον στόχο του να γίνει το “πιο ευτυχισμένο μέρος στη Γη”. Τα ποτά είναι γνωστό ότι είναι ακριβά στο Ντουμπάι, με μια πίντα μπύρας να κοστίζει συχνά 15 δολάρια και ένα ποτήρι κρασί έως και 20 δολάρια ή και περισσότερο.

Οι τοπικοί διανομείς αλκοολούχων ποτών ανακοίνωσαν πρώτοι την είδηση, με την αλυσίδα αλκοολούχων ποτών Maritime and Mercantile International (MMI) με έδρα το Ντουμπάι να γράφει στη σελίδα της στο Facebook την Κυριακή: “Μπορείτε τώρα: να εξοικονομήσετε 30% δημοτικό φόρο στα αλκοολούχα ποτά. Το έχουμε αποτυπώσει αυτό σε όλες τις τιμές μας!” Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να ισχύει ο φόρος επί των πωλήσεων (ΦΠΑ) 5% των ΗΑΕ.

Είπε επίσης ότι οι προσωπικές άδειες ποτών, που προηγουμένως ήταν προϋπόθεση για όλους τους κατοίκους του Ντουμπάι για την αγορά αλκοόλ σε καταστήματα και κόστιζαν 270 ντιρχάμ (73,50 δολάρια), είναι πλέον δωρεάν. Πριν από την 1η Ιανουαρίου, οι άδειες οινοπνευματωδών ποτών έπρεπε να ανανεώνονται ετησίως και είχαν χρόνο διεκπεραίωσης περίπου τέσσερις εβδομάδες. Η αγορά αλκοόλ σε μπαρ ωστόσο δεν απαιτούσε καμία άδεια.

Δεν είναι βέβαιο αν οι νέες δωρεάν άδειες θα εξακολουθούν να έχουν τους ίδιους χρόνους επεξεργασίας ή τις ίδιες απαιτήσεις ανανέωσης. Το Ντουμπάι είναι επίσης το μόνο εμιράτο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που απαιτούσε από τους κατοίκους να αποκτήσουν άδεια πώλησης οινοπνευματωδών ποτών για αγορές εντός καταστήματος- σε πέντε άλλα εμιράτα, συμπεριλαμβανομένου του Άμπου Ντάμπι, δεν απαιτούνταν άδεια, ενώ στο πιο συντηρητικό εμιράτο των ΗΑΕ, το Sharjah, δεν επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ.

Ορισμένοι κάτοικοι του Ντουμπάι δυσαρεστήθηκαν από την απότομη ανακοίνωση, έχοντας πρόσφατα καταβάλει ολόκληρο το αντίτιμο για την ετήσια άδειά τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC