Skip to main content

Αγορά εργασίας: Ποιες τάσεις θα κυριαρχήσουν το 2023;

Όσο κι αν αλλάξει η αγορά εργασίας, μία τάση παραμένει: οι εργοδότες θα συνεχίσουν να αναζητούν εργαζόμενους με τις σωστές δεξιότητες.

Την περίοδο μετά την πανδημία, οι εργαζόμενοι απέκτησαν το πάνω χέρι στην αγορά εργασίας απολαμβάνοντας μια ασυνήθιστη αλλά σύντομη περίοδο που όριζαν οι ίδιοι τους κανόνες του παιχνιδιού. Η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων προήλθε από την περιορισμένη αγορά εργασίας, με τους ίδιους να διεκδικούν καλύτερους μισθούς, ευελιξία, καλύτερες συνθήκες εργασίας, ή και άλλη εργασία. Τις τάσεις αυτές κλήθηκαν να περιγράψουν διάφοροι όροι: τηλεργασία, επιστροφή στο γραφείο, «μεγάλη παραίτηση», «σιωπηρή παραίτηση».

Το παιχνίδι γύρισε όμως γρήγορα, με τον πληθωρισμό να ανατρέπει την κατάσταση απειλώντας τις οικονομίες με «βαθιά» ύφεση και την αγορά εργασίας με μεγάλη αβεβαιότητα καθώς οι εταιρείες αναμένεται όχι μόνο να επιβραδύνουν τα σχέδιά τους για προσλήψεις αλλά και να προχωρήσουν σε απολύσεις για να επιβιώσουν από το «σκοτεινό» οικονομικό κλίμα.

Πλέον κλείνουμε το 2022 και κινούμαστε από τη «σιωπηρή παραίτηση» στον φόβο της «ηχηρής απόλυσης». Ποιες όμως από τις τάσεις που γνωρίσαμε την χρονιά που αποχαιρετούμε θα επιβιώσουν το 2023 εξακολουθώντας να χαρακτηρίζουν τον τρόπο που αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων;

Το CNBC συνοψίζει τις τάσεις που που επικράτησαν το 2022:

  • Οι εργαζόμενοι έδωσαν μεγάλη προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής τους. Οι εργοδότες φαίνεται ότι πρέπει να αποδεχτούν την «αλλαγή κουλτούρας».

Το αποκάλεσαν «σιωπηρή παραίτηση», αλλά στην ουσία πρόκειται για την διεκδίκηση ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν δηλαδή να κάνουν τα απολύτως απαραίτητα στην εργασία τους, να μην τα δίνουν όλα και να μην εργάζονται πέρα από το ωράριό τους.

«Για πολλές εταιρείες, αυτό θα αποτελέσει μια αλλαγή κουλτούρας», σημειώνει η management consultant Christine Spadafor. «Πραγματικά εξετάζει τους εργαζόμενους πιο ολιστικά», προσθέτει εξηγώντας ότι αυτή η τάση σημαίνει να βάλεις ένα ανθρώπινο πρόσωπο στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενοι «δεν είναι μόνο για να σκέφτονται τη δουλειά που κάνουν, αλλά και για να σκέφτονται την οικονομική τους ευημερία, την κοινωνική τους ευημερία με τους φίλους και την οικογένειά τους, τη σωματική τους ευεξία και αυτό που έχει τραβήξει μεγάλη προσοχή, και είναι κατανοητό, την ψυχική τους υγεία».

  • Οι εργαζόμενοι αναζητούν σταθερότητα. Και έχουν ευκαιρίες για να την βρουν.

Στον απόηχο της «μεγάλης παραίτησης» που έφερε κύματα εργαζομένων που εγκατέλειπαν τις δουλειές τους στη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί κατέληξαν στη «μεγάλη μετάνοια» παραδεχόμενοι ότι έπρεπε να παραμείνουν στη θέση τους. Αυτό το δίλημμα που επικράτησε στην αγορά εργασίας του 2022, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να αλλάξει το επόμενο έτος.

«Παρατηρείται ήδη να διστάζουν λίγο περισσότερο να πάρουν αποφάσεις, ίσως το εξετάζουν λίγο παραπάνω», αναφέρει ο William Crawford Stonehouse III, ιδρυτής και πρόεδρος της Crawford Thomas Recruiting.

Παρόλα αυτά, και παρά το κύμα απολύσεων που έχουμε ήδη δει σε μεγάλες εταιρείες υψηλού προφίλ, πολλοί εργοδότες πρέπει να διατηρήσουν τους παραγωγικούς εργαζομένους. «Το ποσοστό ανεργίας είναι ακόμα τόσο χαμηλό που αν μιλήσετε με 10 ιδιοκτήτες μεσαίου [μεγέθους] επιχειρήσεων στην Αμερική αυτή τη στιγμή, θα σας πουν όλοι ότι υπάρχει μια θέση και ότι θα προσελάμβαναν οπωσδήποτε κάποιον αν μπορούσαν να βρουν το άτομο», προσθέτει.

  • Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να ζητούν ευελιξία.

Στο πλαίσιο του «career correction», οι εργαζόμενοι αλλάζουν σκόπιμα από μια κουλτούρα εργασίας που επαινεί την πολύωρη εργασία σε μια κουλτούρα που δίνει μεγαλύτερη αξία στη ζωή των εργαζομένων εκτός εργασίας.

«Τα άτομα σίγουρα προσπαθούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να βρουν δουλειά οπουδήποτε ικανοποιεί τις ανάγκες τους: τις οικογενειακές τους ανάγκες, τις εργασιακές τους ανάγκες, τις ανάγκες όσον αφορά την τοποθεσία τους — όλα αυτά», εξηγεί η Christie Smith της Accenture’s Talent & Organization Practice.

  • Η εργασία εξ αποστάσεως.

Στο πλαίσιο της αναγνώρισης της ανάγκης των εργαζομένων για ευελιξία, παραμείνει απαραίτητη η εξ’ αποστάσεων εργασία.

«Το να είσαι πάντα στο γραφείο ανήκει στο παρελθόν και οι ηγέτες που κολλάνε σε αυτό το μοντέλο θα χάσουν τον πόλεμο για τα ταλέντα», σχολιάζει η Tina Paterson, σύμβουλος εργασίας και συγγραφέας του «Effective Remote Teams».

«Οι σπουδαίοι υπάλληλοι έχουν πάντα επιλογές – και τα δεδομένα είναι τόσο ισχυρά που οι άνθρωποι θέλουν λίγη περισσότερη ευελιξία, είτε πρόκειται για υβριδικό είτε πλήρως απομακρυσμένο, όσον αφορά τον τόπο εργασίας τους μοντέλο», προσθέτει,

  • Επένδυση στις σωστές δεξιότητες. 

Από το «σοκ της αλλαγής», που παρατηρείται όταν μια νέα δουλειά είναι πολύ διαφορετική από ό,τι αναμενόταν, μέχρι τους «εργαζόμενους μπούμερανγκ» που επιστρέφουν στις δουλειές από τις οποίες είχαν φύγει, και από το «career cushioning» με την αναζήτηση ενός επαγγελματικού plan b μέχρι τις «ηχηρές απολύσεις», οι τάσεις στην αγορά εργασίας μπορεί να χάσουν τη δυναμική τους το 2023.

Σίγουρο θεωρείται, ωστόσο, ότι μια τάση θα συνεχιστεί. «Η τάση θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στο ταλέντο», σύμφωνα με την Smith. «Οι σωστές δεξιότητες και η απόκτησή τους. Κορυφαίο είναι να πάρεις αυτά τα ταλέντα για τις σωστές θέσεις μέσα στις επιχειρήσεις».

naftemporiki.gr