Skip to main content

FTX: Ελεύθερος με τη μεγαλύτερη εγγύηση στην ιστορία των ΗΠΑ ο SBF

FINTECH-CRYPTO/FTX-ARRAIGNMENT

Πέρα από την εγγύηση των 250 εκατ. δολαρίων ορίστηκε ότι θα μένει στο σπίτι των γονιών του και θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα περιμένει τη δίκη του για απάτη και άλλες ποινικές κατηγορίες.

Την εγγύηση όρισε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Ο Bankman-Fried βγήκε από το δικαστήριο πλαισιωμένος από τους γονείς του, τη νομική του ομάδα και την ασφάλεια στις 2:19 τοπική ώρα. Οι όροι της προσωπικής του εγγύησης συμφωνήθηκαν από τους εισαγγελείς και τους συνηγόρους του.

Ο 30χρονος θα αντιμετωπίσει την επόμενη ακρόασή του, υπό την προεδρία του δικαστή Ronnie Abrams, στη Νέα Υόρκη στις 3 Ιανουαρίου, όπου θα υποβάλει την έκκλησή του και θα παραπεμφθεί. Η εγγύηση αναγνώρισης είναι μια γραπτή δέσμευση από τον κατηγορούμενο να εμφανιστεί στο δικαστήριο όταν διαταχθεί.

Οι όροι της εγγύησης

Ως εγγύηση έγινε δεκτό ένα ομόλογο, που ήταν εξασφαλισμένο με το σπίτι της οικογένειάς του και με τις υπογραφές των γονιών του και δύο άλλων ατόμων με «σημαντικά» περιουσιακά στοιχεία.

Εκτός από το πακέτο των 250 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο οι εισαγγελείς ονόμασαν «τη μεγαλύτερη προδικαστική εγγύηση στην ιστορία των ΗΠΑ» ο πρώην δισεκατομμυριούχος των κρυπτονομισμάτων θα πρέπει επίσης να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης, να υποβάλλεται σε συμβουλευτική ψυχικής υγείας και να περιορίζει τις μετακινήσεις του εντός και μεταξύ της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνιας και των νότιων και ανατολικών περιοχών της Νέας Υόρκης.

Συγκριτικά να αναφέρουμε ότι ο Μπέρνι Μέιντοφ είχε μείνει εκτός φυλακής εν αναμονή της δίκης του με εγγύηση 10 εκατ. δολαρίων, ο Τζεφ Σκίλινγκ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Enron είχε πληρώσει εγγύηση 5 εκατ. δολαρίων και η Ελίζαμπεθ Χολμς, ιδρύτρια της Theranos, μόλις 500.000 δολαρίων.

Ο SBF θα παραμείνει στο σπίτι των γονιών του στην Καλιφόρνια, από τους οποίους ο δικαστής ζήτησε «αυστηρή επίβλεψη». Οι γονείς του, καθηγητές Νομικής του Στάνφορντ και οι δύο, ήταν παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο κατηγορούμενος δεν μίλησε καθόλου, παρά μόνο όταν ο δικαστής τον ρώτησε αν κατανοούσε τις συνέπειες της παραβίασης της συμφωνίας περί εγγύησης. «Ναι, τις κατανοώ», απάντησε.

REUTERS/Jeenah Moon

Στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της FTX απαγορεύεται επίσης να ανοίξει νέες πιστωτικές γραμμές άνω των 1.000 δολαρίων εν αναμονή της δίκης για αυτό που οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έχουν αποκαλέσει «θρασύτατη» απάτη.

Απάτη «επικών διαστάσεων»

Ο βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ, Nicola Roos, είπε στο δικαστήριο πως ο Bankman-Fried έστησε μία απάτη «επικών διαστάσεων». Ωστόσο, επέστρεψε οικειοθελώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχει ιστορικό φυγής και έχει δει τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά του στοιχεία να μειώνονται αισθητά. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι η περιουσία του πλέον δεν υπερβαίνει τα 100.000 δολάρια, όταν κάποτε είχε περιουσία 17 δισ. δολαρίων και η αξία της crypto αυτοκρατορίας που έχτισε υπολογιζόταν σε 32 δισ. δολάρια.

Να θυμίσουμε ότι δύο από τους «υπολοχαγούς» του, η Caroline Ellison και ο Gary Wang, παραδέχτηκαν την ενοχή τους για σχετικές κατηγορίες απάτης και συνεργάζονται με τις αρχές επιβολής του νόμου.

Οι συμφωνίες παραίτησης του Wang και του Ellison αποκαλύφθηκαν την Τετάρτη. Ο Bankman-Fried βαρύνεται με οκτώ κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της απάτης σε τίτλους και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και μεταδόθηκε από τις Μπαχάμες στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Τετάρτης.