Skip to main content

FTX: Δύο συνεργάτες του Bankman Fried ομολόγησαν την ενοχή τους

Sam Bankman – Freid Royal Bahamas Police Force

Στη Νέα Υόρκη ο ιδρυτής τoυ ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων

Στη Νέα Υόρκη προσγειώθηκε ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman Fried, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος συνδεόμενες με την απότομη κατάρρευση της crypto αυτοκρατορίας που είχε χτίσει.

Ο SBF βρισκόταν υπό κράτηση στις Μπαχάμες αλλά συμφώνησε να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Αναμένεται να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την Πέμπτη. Βαρύνεται με 8 κατηγορίες και οι δικηγόροι του ενδέχεται να ζητήσουν να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και εγγύηση.

Την ίδια ώρα δύο από τους πρώην συνεργάτες του παραδέχθηκαν την ενοχή τους στην απάτη που συνέβαλε στην κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων και συνεργάζονται με τους ομοσπονδιακούς ερευνητές. Πρόκειται για τους Caroline Ellison (πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda Research, επενδυτική εταιρεία του SBF) και Gary Wang (πρώην επικεφαλής τεχνολογίας της FTX), οι οποίοι παραδέχθηκαν τον ρόλο τους στην εξαπάτηση επενδυτών και δήλωσαν ένοχοι για ποινικά αδικήματα παρόμοια με αυτά για τα οποία κατηγορήθηκε ο SBF την περασμένη εβδομάδα. Το CNBC αποκάλυψε ολόκληρε την ομολογία της Ellison και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.  Η ομολογία του Wang είναι διαθέσιμη εδώ.

Οι αρχές των ΗΠΑ διεξάγουν ευρεία έρευνα για τη θεαματική κατάρρευση τον περασμένο μήνα της FTX, η οποία κάποτε ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, και της επενδυτικής εταιρείας Alameda Research. Η ανακοίνωση ότι οι Caroline Ellison και Gary Wang έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους αυξάνει την πίεση στον SBF και σε άλλα στελέχη, στα οποία δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Ντέμιαν Γουίλιαμς, εισαγγελέας στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε τις κατηγορίες και την αποδοχή ομολογίας αργά το βράδυ της Τετάρτης. Κάλεσε όσους άλλους που συμμετείχαν σε «ανάρμοστη συμπεριφορά» στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX ή στην Alameda να εμφανιστούν στις αρχές. «Προχωράμε γρήγορα και η υπομονή μας δεν είναι ανεξάντλητη», είπε.

Η Ellison, 28 ετών, ομολόγησε την ενοχή της σε 7 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απάτης μέσω εμβάσματος και της συνωμοσίας για τη διάπραξη απάτης επί χρηματιστηριακών τίτλων, σύμφωνα με τη συμφωνία της, η οποία υπεγράφη τη Δευτέρα. Ο 29χρονος Wang ομολόγησε την ενοχή του για τέσσερις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της εξαπάτησης επενδυτών. Ο Ilan Graff, συνήγορος του Wang, τόνισε: «Ο Gary έχει αποδεχθεί την ευθύνη για τις πράξεις του και παίρνει στα σοβαρά τις υποχρεώσεις του ως συνεργαζόμενος μάρτυρας». Ο συνήγορος της Ellison αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και η Επιτροπή Συναλλαγών Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (CFTC) μήνυσαν επίσης τους Έλισον και Γουάνγκ, εγκαλώντας τους για απάτη σε αστικούς τίτλους και εμπορεύματα. Και οι δύο συμφώνησαν να διευθετήσουν τις αξιώσεις της SEC και της CFTC και να αποδεχτούν την ευθύνη, με χρηματικές ποινές που θα αποφασιστούν στο μέλλον, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές.

Ποιοι είναι και τι έκαναν οι Elisson και Wang

Η Ellison, η οποία αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 2016, ήταν στο παρελθόν trader στην Jane Street. Εκεί γνώρισε τον Bankman-Fried και όταν εκείνος έφυγε για να ιδρύσει την Alameda, τον ακολούθησε. Η Ellison και ο κ. Bankman-Fried υπήρξαν και ζευγάρι, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη γνωριμία των δύο και τον ρόλο της Ellison.

Ο Wang εργάστηκε ως μηχανικός λογισμικού στην Google πριν γίνει συνιδρυτής των Alameda και FTX. Οι Bankman-Fried και Wang είναι και οι δύο απόφοιτοι του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), όπου ήταν μέλη της ίδιας αδελφότητες, Epsilon Theta.

Βάσει των συμφωνιών στις οποίες κατέληξαν αναμένεται να αποκαλύψουν με ειλικρίνεια πληροφορίες στους ανακριτές, να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία που ζητήθηκαν και να εμφανιστούν ενώπιον ενόρκου ή δικαστικής διαδικασίας, εάν τους ζητηθεί. Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση θα ενημερώσει τον δικαστή για τη βοήθεια των κατηγορουμένων και θα ζητήσει μικρότερες ποινές.

Η SEC είπε ότι Ellison, από το 2019 έως το 2022, χειραγωγούσε την τιμή του FTT, του ψηφιακού νομίσματος της FTX. Η Ellison το έκανε κατόπιν εντολής του κ. Bankman-Fried, σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή. Η χειραγώγηση της τιμής επέτρεψε στην Alameda να διογκώσει την αξία του FTT που κατείχε και χρησιμοποιούσε ως εγγύηση για ακάλυπτα δάνεια από πελάτες της FTX. .

Ο Bankman-Fried τουλάχιστον δύο φορές ανησύχησε για την πτώση της τιμής του FTT και είπε στην κα Ellison να ζητήσει από την Alameda να αγοράσει FTT, αναφέρει η καταγγελία της SEC. Η Binance, το κορυφαίο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, ήταν επίσης μεγάλος κάτοχος FTT. Η ανακοίνωσή της τον Νοέμβριο ότι θα πουλήσει τα FTT, που είχε στην κατοχή της, προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση της τιμής του ψηφιακού νομίσματος.

Η Ellison ήταν η συν-διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda από τα τέλη του 2021 μέχρι τον Αύγουστο, όταν πήρε τον τίτλο αποκλειστικά. Όπως πολλοί από τους «υπολοχαγούς» του . Bankman-Fried, εργάστηκε στο Χονγκ Κονγκ και στις Μπαχάμες. Αν και ήταν Διευθύνουσα Σύμβουλος, ο κ. Bankman-Fried κατείχε το 90% της Alameda και ο κ. Wang κατείχε το υπόλοιπο 10%, σύμφωνα με τα πτωχευτικά δικαστήρια.

Ο Wang έγραψε τον κώδικα λογισμικού που επέτρεψε στην Alameda να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια των πελατών FTX, σύμφωνα με την SEC.

«Η κ. Έλισον και ο κ. Γουάνγκ έπαιξαν ενεργό ρόλο σε ένα σχέδιο κατάχρησης των περιουσιακών στοιχείων των πελατών της FTX για την υποστήριξη της Alameda και τη δημοσίευση εξασφαλίσεων για διαπραγμάτευση περιθωρίου κέρδους», δήλωσε ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ.

naftemporiki.gr