Skip to main content

Φυσικό αέριο: Στα 180 ευρώ ρίχνει το προτεινόμενο πλαφόν η Τσεχία

Reuters/ DAVID W CERNY

Νέα συμβιβαστική πρόταση από την τσεχική προεδρία της ΕΕ.

Στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα ρίχνει την προτεινόμενη τιμή ενεργοποίησης του  πλαφόν στο φυσικό αέριο η τσεχική προεδρία της ΕΕ, που προχώρησε σε νέα πρόταση σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας λάβει την οδηγία από τους ηγέτες των κυβερνήσεών τους να κλείσουν το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο στη σημερινή σύνοδο.

Πλέον εξετάζουν μια νέα συμβιβαστική πρόταση από την τσεχική προεδρία της ΕΕ, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το προσχέδιο της πρότασης. Όπως σημειώνει, η νέα πρόταση προβλέπει ενεργοποίηση του «κόφτη»  εάν η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων TTF υπερβαίνει τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες.

Aπαιτεί επίσης διαφορά τουλάχιστον κατά 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα συγκριτικά με ένα προκαθορισμένο όριο τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση, δεν θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση συναλλαγών στα συμβόλαια με τιμές πάνω από το ανώτατο όριο.

Προηγουμένως η Τσεχία είχε προτείνει πλαφόν στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Και οι δύο προτάσεις είναι αρκετά χαμηλότερα από την αρχική πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις- και από τη χώρα μας- καθώς θεωρήθηκε ιδιαίτερα υψηλό.

Η Ελλάδα, μαζί με μια ομάδα χωρών που περιλαμβάνουν το Βέλγιο και την Ιταλία, έχουν ζητήσει την επιβολή πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να δηλώνει προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι οποιαδήποτε τιμή ανάμεσα στο εύρος από 150 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα «θα λειτουργήσει».

Ο κ. Σκρέκας επέμεινε επίσης στην ανάγκη να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, κάτι που, όπως έγινε γνωστό, υπογραμμίστηκε επίσης στην κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ, η οποία διοργανώθηκε χθες το βράδυ με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι υπουργοί ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας δεν δέχονται τη λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία και συμφώνησαν να επιμείνουν ως το τέλος για την ύπαρξη μιας συμβιβαστικής απόφασης στην οποία θα συμφωνήσουν όλοι και θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν όλοι, καθώς θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών-μελών στο θέμα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι χώρες που είναι υπέρ του πλαφόν φαίνεται να έχουν αρκετή υποστήριξη για να εγκρίνουν το μέτρο χωρίς την υποστήριξη της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας και αγοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης. Αν συμβεί, «θα πρέπει να ζήσουμε με αυτό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Κανείς στη Γερμανία δεν είναι ενάντια στις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου, αλλά γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην προκαλέσουμε το κακό ενώ αποζητούμε το καλό», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr