Skip to main content

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Τι συζήτησαν σε κλειστή σύσκεψη οι ΥΠΕΝ Ελλάδας-Βελγίου-Ιταλίας-Πολωνίας

(POOL PHOTO / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Η κοινή γραμμή που θα ακολουθήσουν οι τέσσερις χώρες που πρωτοστατούν για ρεαλιστικό πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ διοργανώθηκε χθες το βράδυ με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού ΥΠΕΝ, στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά, καθώς όλα τα κράτη μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού.

Έγινε ευρεία συζήτηση για τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη διαδικασία αναστολής του μηχανισμού κι αποφασίστηκε στη σημερινή Σύνοδο αυτές να συζητηθούν και το αποτέλεσμα της συζήτησης να ενσωματωθεί στην τελική, συμβιβαστική απόφαση.

Οι υπουργοί ενέργειας των 4 κρατών-μελών δεν δέχονται τη λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία και συμφώνησαν να επιμείνουν ως το τέλος για την ύπαρξη μιας συμβιβαστικής απόφασης στην οποία θα συμφωνήσουν όλοι και θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν όλοι, καθώς θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών-μελών στο θέμα. Τέλος, αν η εφαρμογή των όσων αποφασιστούν σήμερα αναδείξει προβλήματα, οι υπουργοί Ενέργειας μπορούν σε επόμενο στάδιο να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ έχοντας λάβει την οδηγία από  τους ηγέτες των κυβερνήσεών τους να «κλείσουν τη δουλειά» που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Κώστας Σκρέκας τόνισε πως η νέα συμβιβαστική πρόταση της τσεχικής προεδρίας για την τιμή ενεργοποίησης του  πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές του φυσικού αερίου, που προβλέπει την ενεργοποίηση του «κόφτη» εάν η τιμή του ξεπεράσει τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα, «θα δώσει τα σωστά μηνύματα στις αγορές».