Skip to main content

Πλαφόν σε φυσικό αέριο: Ούτε σήμερα λευκός καπνός – Χωρίς τέλος το παζάρι

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για το θέμα στην ήδη προγραμματισμένη σύνοδο της επόμενης Δευτέρας, είπε ένας από τους αξιωματούχους αυτούς.

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατά τη σημερινή συνάντησή τους, ανέφεραν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για το θέμα στην ήδη προγραμματισμένη σύνοδο της επόμενης Δευτέρας, είπε ένας από τους αξιωματούχους αυτούς.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στα τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με το πλαφόν, όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια λύση όχι με ομοφωνία αλλά με πλειοψηφία.

«Επιτύχαμε μια συμφωνία κατά 90-95% για το πλαφόν στην τιμή του αερίου όμως τα μεγάλα και συμβολικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», είπε ο Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Ζόζεφ Σικέλα, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, δήλωσε ότι έχει “ένα καλό προαίσθημα” ότι οι χώρες μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το επίπεδο τιμών που θα ενεργοποιήσει το ανώτατο όριο, το οποίο, όπως είπε, είναι το μόνο ζήτημα που παραμένει άλυτο.

“Ωστόσο, πρόκειται για μια εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία και είναι η πρώτη φορά που ουσιαστικά προσπαθούμε να παρέμβουμε στις παγκόσμιες αγορές”, δήλωσε ο Σικέλα σε συνέντευξη Τύπου.

Χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία έχουν προειδοποιήσει κατά ενός ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου, το οποίο φοβούνται ότι θα μπορούσε να εκτρέψει αναγκαία φορτία φυσικού αερίου εκτός Ευρώπης και να διαταράξει τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών.

Άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πολωνία, έχουν απαιτήσει ένα ανώτατο όριο, το οποίο, όπως λένε, θα θωρακίσει τις οικονομίες τους από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

“Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα”, δήλωσε την Τρίτη ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας ενόψει της συνάντησης.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτήσει από τις χώρες να καταλήξουν σε συμβιβασμό σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του ύψους του ορίου τιμών, των συμβολαίων φυσικού αερίου στα οποία εφαρμόζεται και των διασφαλίσεων, όπως η δυνατότητα της ΕΕ να αναστέλλει αμέσως το ανώτατο όριο εάν έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Η τσεχική πρόταση

Αναζητώντας έναν συμβιβασμό, η Τσεχική Δημοκρατία -η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ- συνέταξε την Τρίτη μια νέα πρόταση η οποία θα ενεργοποιεί το ανώτατο όριο εάν οι τιμές υπερβαίνουν τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί τρεις ημέρες, σε συμβόλαιο εκπλήρωσης του επόμενου μήνα στο χρηματιστήριο Ενέργειας στην Ολλανδία (TTF),

Η τιμή του συμβολαίου θα πρέπει επίσης να είναι κατά 35 ευρώ υψηλότερη από μια τιμή αναφοράς με βάση τις υφιστάμενες εκτιμήσεις τιμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για την ίδια περίοδο.

Η πρόταση είναι χαμηλότερη από το ανώτατο όριο τιμών 275 ευρώ/MWh που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ορισμένες χώρες που τάσσονται υπέρ του ανώτατου ορίου δήλωσαν ότι το όριο εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό.

“Η ύπαρξη πλαφόν με υψηλή τιμή δεν θα ηρεμήσει τις αγορές”, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Μάλτας Μίριαμ Νταλί,

Η Γαλλία θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική στις τελικές διαπραγματεύσεις. Υποστήριξε αρχικά ένα ανώτατο όριο τιμών, αλλά την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε ανησυχία για τον πιθανό αντίκτυπό του στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες χωρών της ΕΕ.

Η γαλλίδα υπουργός οικολογικής μετάβασης  Ανιές Πανιέ-Ρουνάχερ είπε ότι οποιοδήποτε ανώτατο όριο τιμών πρέπει να στοχεύει στη “διασφάλιση της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών”.

Την περασμένη εβδομάδα το Intercontinental Exchange (ICE.N) ανέφερε ότι η πρόταση της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

naftemporiki.gr