Skip to main content

Κάλεσμα της Τράπεζας της Αγγλίας για «επείγουσα δράση» μετά την παρ’ ολίγον κατάρρευση των συνταξιοδοτικών ταμείων

Ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία απείχαν ώρες από την κατάρρευση, όταν η κεντρική τράπεζα παρενέβη στην μακροχρόνια αγορά ομολόγων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας κάλεσε την Τρίτη για «επείγουσα διεθνή δράση» από τις ρυθμιστικές αρχές για μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αφού αναγκάστηκε να διασώσει τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία τον Σεπτέμβριο.

Ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία βρίσκονταν λίγες ώρες από την κατάρρευση, όταν η κεντρική τράπεζα παρενέβη στην αγορά ομολόγων. Προέκυψε μετά από μια σειρά τεράστιων κινήσεων στα επιτόκια του βρετανικού δημόσιου χρέους που εξέθεσαν τις ευπάθειες στα επενδυτικά κεφάλαια που βασίζονται στην ευθύνη (LDI), τα οποία κατέχονται από τα συνταξιοδοτικά ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην τελευταία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η Τράπεζα είπε ότι εάν δεν είχε δράσει, «το stress θα είχε επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις».

Το προσωρινό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης έδωσε χρόνο στα κεφάλαια LDI για να ενισχύσουν τις θέσεις ρευστότητάς τους και να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.

Η Τράπεζα τόνισε την ανάγκη οι ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του κλάδου, λέγοντας ότι «υπάρχει ανάγκη για επείγουσα διεθνή δράση για τη μείωση των κινδύνων στη μη τραπεζική χρηματοδότηση».

Η ΒοΕ υπογράμμισε ότι θα ξεκινήσει μια «διερευνητική άσκηση» που θα επικεντρώνεται σε μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα και να μετριάσει τους σχετικούς κινδύνους.

«Η ανθεκτικότητα αυτού του τομέα πρέπει να βελτιωθεί με διάφορους τρόπους για να γίνει αυτός πιο εύρωστος», κατέληξε η Τράπεζα. «Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη για ρυθμιστική δράση για να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια LDI διατηρούν τα υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητάς τους. Ήδη έχουν γίνει κάποια βήματα και θα γίνει περαιτέρω δουλειά τον επόμενο χρόνο».

Πηγή: CNBC