Skip to main content

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Προειδοποίηση Λαγκάρντ για αύξηση τιμών

REUTERS/Kacper Pempel

«Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο προτεινόμενος διορθωτικός μηχανισμός (για τις αγορές του φυσικού αερίου) έτσι όπως είναι σχεδιασμένος σήμερα μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να θέσει σε κίνδυνο την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην γνωμοδότηση.

Νερό στο μύλο των «πλαφονομάχων» -λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου ρίχνει η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -υπογεγραμμένη από την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ- που προειδοποιεί ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός για το πλαφόν στο φυσικό αέριο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του καυσίμου και της μεταβλητότητας στις αγορές, να φέρει δηλαδή τα αντίθετα του προσδοκώμενου αποτελέσματα.

«Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο προτεινόμενος διορθωτικός μηχανισμός (για τις αγορές του φυσικού αερίου) έτσι όπως είναι σχεδιασμένος σήμερα μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να θέσει σε κίνδυνο την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην γνωμοδότηση. Τη θέση αυτή έχουν διατυπώσει και άλλοι φορείς -όπως το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων ICE-, όμως με δεδομένο ότι η ΕΚΤ είναι ο εγγυητής της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, το ότι την υιοθετεί και αυτή έχει μεγάλη σημασία. «Ο σχεδιασμός του μηχανισμού μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα και τα συναρτώμενα με αυτή margin calls, να μειώσει την ικανότητα των αντισυμβαλλομένων στις αγορές να διαχειρίζονται τους κινδύνους και να δώσει κίνητρα για τις μεταφορές συναλλαγών εκτός των χρηματιστηρίων, εκεί όπου δεν υπάρχει κεντρική εκκαθάριση», προσθέτει η Τράπεζα.