Skip to main content

Anadolu: Αφαιρέθηκαν οι όροι από το ν/σ πώλησης των F -16

«Προκειμένου να γίνει η πώληση των F-16, το Κογκρέσο δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στην ειδοποίηση πώλησης», σημειώνει το Anadolu.

Η μη χρήση των F-16 για παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας, είναι μεταξύ των όρων που αφαιρέθηκαν από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ειδικότερα, το Anadolu που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του το τελικό προσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, στο οποίο οι τροπολογίες που είχαν εισαχθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων σύμφωνα με τις οποίες οι πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, συνδέονταν από μια σειρά όρων, καταργήθηκαν στο τελικό νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες.

Όπως ισχυρίζεται το Anadolu, επιτροπή του Κογκρέσου  αποτελούμενη από μέλη της Βουλής και της Γερουσίας ολοκλήρωσε το νομοσχέδιο για τον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας Εξουσιοδότησης (NDAA), ο οποίος περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023.

Σύμφωνα με την τελική έκδοση του σχεδίου, το οποίο θα ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, οι τροπολογίες που υποβλήθηκαν από ομάδα αντιπροσώπων, αποσύρθηκαν από το νομοσχέδιο.

Η συγκεκριμένη κίνηση ήρθε όταν δύο τροπολογίες που εισήγαγαν οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν, οι οποίες δέσμευαν τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία με ορισμένους όρους, αφαιρέθηκαν από την έκδοση της Γερουσίας του ετήσιου νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ.

Οι τροποποιήσεις αποσκοπούσαν στην επιβολή αρκετών περιορισμών στην πώληση F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της μη χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών για παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της απαίτησης από την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιστοποιήσει ότι η πώληση θα ήταν προς εθνικά συμφέροντα.

Το Anadolu επισημαίνει ακόμη ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον λέγεται ότι ήταν αποτελεσματικές για αυτή την αλλαγή στη Γερουσία. Εφόσον η Γερουσία εγκρίνει το NDAA, θα συνταχθεί κοινό κείμενο με προηγούμενη έκδοση που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προτού σταλεί στο γραφείο του Μπάιντεν, προκειμένου να γίνει νόμος», αναφέρει τέλος το τουρκικό πρακτορείο.