Skip to main content

Φινλανδία: Τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις το 2023

Σε απολύσεις σχεδιάζουν να προχωρήσουν περισσότερες από 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) της Φινλανδίας, το 2023 ενώ περίπου το 10% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πτώχευσης τη χρονιά που έρχεται, σύμφωνα με έκθεση της Συνομοσπονδίας Φινλανδικών Βιομηχανιών (EK) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 2023 προβλέπεται για τις ΜμΕ της χώρας σχεδόν τόσο ζοφερό όσο ήταν το 2021, η πρώτη χρονιά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 35% των ΜμΕ εκτίμησε πως η ζήτηση θα υποχωρήσει και ότι οι επενδύσεις θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο το νέο έτος. Περίπου το 25% των εταιρειών με διεθνή παρουσία προβλέπει ότι το εξωτερικό εμπόριο θα καταγράψει μείωση το 2023.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας υποχρεώνοντας πολλές επιχειρήσεις να καταφύγουν σε λύσεις για τη μείωση του κόστους, δήλωσε ο Γιάρι Χουοβίνεν, αναλυτής του EK. Οι διαδοχικές κρίσεις έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής πολλών φινλανδικών ΜμΕ, που έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, σημειώνει ο Χουοβίνεν.

Πιο απαισιόδοξες είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα της χώρας, αφού πρόβλεψη για συρρίκνωση της ζήτησης το 2023 διατυπώνει το 44% και το 43%, αντίστοιχα. Σε όλη τη Φινλανδία υπάρχουν περίπου 84.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή; ΑΜΠΕ