Skip to main content

ΕΕ: Σε ισχύ το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το πλαφόν στην τιμή

REUTERS/Angus Mordant

Τι ισχύει από σήμερα για τις εισαγωγές ρωσικού αργού. Πώς απαντάει η Μόσχα.

Σε ισχύ είναι από σήμερα το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, Παράλληλα, η ΕΕ επέβαλε κατέληξε σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατου ορίου στο ρωσικό αργό στα 60 δολάρια το βαρέλι, μέτρο που επίσης τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Όσον αφορά το εμπάργκο, πρακτικά από σήμερα απαγορεύονται- με εξαιρέσεις- οι θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Μέρος δέσμης κυρώσεων προκειμένου να τιμωρηθεί η Ρωσία για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, το εμπάργκο τύποις ίσχυε ήδη αμέσως μετά την υιοθέτησή του, όμως επετράπη περίοδος προσαρμογής στα κράτη-μέλη της ΕΕ για να εφαρμόσουν σταδιακά την απαγόρευση, εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Οι εξαιρέσεις αφορούν την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, τρία κράτη μέλη με υψηλό βαθμό εξάρτησης από το αργό της Ρωσίας που μεταφέρεται με αγωγούς, τόσο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, όσο και της αδυναμίας τους να το υποκαταστήσουν άμεσα.

Πλαφόν στο ρωσικό αργό

Ταυτόχρονα, τίθεται σε ισχύ όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία, μέτρο σχεδιασμένο για να πλήξει τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας.

Η Ε.Ε., η Ομάδα των Επτά Πλουσιότερων Χωρών του Κόσμου (G7) και η Αυστραλία ανακοίνωσαν την Παρασκευή τη συμφωνία για επιβολή πλαφόν στη διά θαλάσσης εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου, στην τιμή των 60 δολαρίων το βαρέλι.

Η απόφαση της Δύσης, που τίθεται από σήμερα σε ισχύ, απαγορεύει στις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες να διαχειρίζονται φορτία ρωσικού πετρελαίου πάνω από το πλαφόν, σε μία προσπάθεια να πληγεί μία από τις κυριότερες πηγές χρηματοδότησης της Ρωσίας.

Το όριο αυτό θα επανεξετάζεται ανά δύο μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση τις τιμές αναφοράς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2023 εξάλλου τίθεται σε ισχύ ευρωπαϊκό εμπάργκο και όριο τιμής στα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα που διαθέτει στην αγορά η Μόσχα.

Η αντίδραση της Μόσχας

Δεν θα πουλά πετρέλαιο στις χώρες που θα εφαρμόσουν το πλαφόν στην τιμή δηλώνει η Ρωσία, δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στις εξαγωγές «μαύρου χρυσού», ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, η Μόσχα ετοιμάζει διάταγμα με το οποίο θα απαγορεύεται η εξαγωγή πετρελαίου και πετρελαιοειδών στις χώρες και εταιρείες που θα εφαρμόζουν το πλαφόν.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να σπάσει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει «σκιώδη στόλο» με περισσότερα από 100 πετρελαιοφόρα, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Έχουμε δει αρκετές πωλήσεις τάνκερ σε ανώνυμους αγοραστές τους τελευταίους μήνες. Λίγες εβδομάδες μετά την πώλησή τους,  πολλά από αυτά εμφανίζονται στη Ρωσία για να πάρουν το πρώτο τους φορτίο με αργό», δήλωσε στους Einancial Times ο Κρεγκ Κένεντι, ειδικός σε θέματα ρωσικού πετρελαίου στο Κέντρο Ντέιβις του Χάρβαρντ, ο οποίος παρακολουθεί τα πλοία.

Η Rystad Energy, μια εταιρεία συμβούλων ενέργειας, έκανε λόγο 103 πετρελαιοφόρα που με τα οποία η Μόσχα προσέθεσε στον στόλο της φέτος μέσω αγορών και ανακατανομής πλοίων που εξυπηρετούν το Ιράν και τη Βενεζουέλα.