Skip to main content

Εμπάργκο στο πετρέλαιο: Με «μυστικό» αλλά «κουτσό» στόλο, η ρελάνς από την Μόσχα

"Έχουμε δει αρκετές πωλήσεις τάνκερ σε ανώνυμους αγοραστές τους τελευταίους μήνες. Λίγες εβδομάδες μετά την πώλησή τους,, πολλά από αυτά εμφανίζονται στη Ρωσία για να πάρουν το πρώτο τους φορτίο με αργό",

“Σκιώδη στόλο” με περισσότερα από 100 πετρελαιοφόρα έχει συγκεντρώσει, “αθόρυβα” η Ρωσία σε μια προσπάθεια να σπάσει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή  στην Ουκρανία, ανέφεραν οι Financial Times.

Η ΕΕ επέβαλε απαγόρευση στις θαλάσσιες εισαγωγές της Ρωσίας, η οποία τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα, και κατέληξε σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατου ορίου στο ρωσικό αργό στα 60 δολάρια το βαρέλι,

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν το ανώτατο όριο, ενισχύοντας έτσι, ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του με χώρες που είναι πιο συμπαθείς στον Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας και της Τουρκίας.

“Έχουμε δει αρκετές πωλήσεις τάνκερ σε ανώνυμους αγοραστές τους τελευταίους μήνες. Λίγες εβδομάδες μετά την πώλησή τους,  πολλά από αυτά εμφανίζονται στη Ρωσία για να πάρουν το πρώτο τους φορτίο με αργό”, δήλωσε στους Einancial Times ο Κρεγκ Κένεντι, ειδικός σε θέματα ρωσικού πετρελαίου στο Κέντρο Ντέιβις του Χάρβαρντ, ο οποίος παρακολουθεί τα πλοία.

Η Rystad Energy, μια εταιρεία συμβούλων ενέργειας, έκανε λόγο 103 πετρελαιοφόρα που με τα οποία η Μόσχα προσέθεσε στον στόλο της φέτος μέσω αγορών και ανακατανομής πλοίων που εξυπηρετούν το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

«Γερασμένος» στόλος

Ο Anoop Singh, επικεφαλής για τα δεξαμενόπλοια, στην εταιρείας  Braemar, δήλωσε στους Financial Times ότι τα νέα δεξαμενόπλοια, που αγοράστηκαν, είναι ηλικίας 12 έως 15 ετών και αναμένεται να διαλυθούν τα επόμενα χρόνια. “Πρόκειται για αγοραστές τους οποίους εμείς, ως μακροχρόνιοι μεσίτες, δεν γνωρίζουμε. Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειονότητα αυτών των πλοίων προορίζεται για τη Ρωσία”, δήλωσε.

Ο ϊδιος εκτιμά ότι  οι εξαγωγές Ρωσικού πετρελαίου, θα μειωθούν κατά 700.000 έως 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ η Rystad εκτιμά 200.000 βαρέλια.

Οι αναλυτές πιστεύουν ωστόσο ότι υπάρχει έλλειμμα πετρελαιοφόρων στον Ρωσικό στόλο.  Ο Viktor Kurilov, αναλυτής της Rystad, δήλωσε στην εφημερίδα: “Η Ρωσία χρειάζεται περισσότερα από 240 δεξαμενόπλοια για να συνεχίσει τις τρέχουσες εξαγωγές της”.

naftemporiki.gr