Skip to main content

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ επηρεάζει ανοδικά τις τιμές

Προς τα πάνω «σπρώχνουν» τις τιμές οι εκτιμήσεις της αγοράς για τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ στην ερχόμενη συνεδρίασή του στις 4 Δεκεμβρίου.

Την ανοδική τους πορεία συνεχίζουν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου. Προς τα πάνω «σπρώχνουν» οι εκτιμήσεις της αγοράς για τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ στην ερχόμενη συνεδρίασή του στις 4 Δεκεμβρίου, καθώς από μεγάλη μερίδα προεξοφλείται νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να ενισχυθούν οι τιμές που υποχώρησαν τον Νοέμβριο.

Ειδικότερα, το πρωί της Τετάρτης η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται στα 83,71 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί κατά 0,8%. Το αμερικανικό αργό (WTI)  διαμορφώνεται στα 78,76 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί κατά 0,7%.

Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε περίπου 9% αυτόν τον μήνα λόγω της ανησυχίας ότι μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα μειώσει τη ζήτηση για ενέργεια.

Στο μεταξύ ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη συνεδρίασή του στις 4 Δεκεμβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης, και όχι με φυσική παρουσία όπως προβλεπόταν αρχικά. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια μικρή πιθανότητα αλλαγής πολιτικής, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη μια πηγή με άμεση γνώση του θέματος. Η συνάντηση αναμένεται να εστιάσει επίσης στην εκκρεμή συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.