Skip to main content

Γουίλιαμς (Fed Νέας Υόρκης): Υψηλός πληθωρισμός και το 2024

newyorkfed.org

«Ο πληθωρισμός θα διατηρείται για καιρό πάνω από τον στόχο του 2%».

Ανώτερος αξιωματούχος της Federal Reserve δήλωσε ότι αναμένει να υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αλλά προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να ακολουθεί αυστηρή νομισματική πολιτική για να φτάσει τον στόχο του 2%.

«Υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά να γίνει», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς.

Ο Γουίλιαμς, ο οποίος είναι αρκετά έμπιστος του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, δεν προέβη σε καμία δήλωση για να ανατρέψει τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα.

Ο πληθωρισμός χρησιμοποιώντας τον προτιμώμενο δείκτη της Fed, τον δείκτη τιμών προσωπικής κατανάλωσης-δαπανών, αυξήθηκε 6,2% το 12μηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο. Ο Γουίλιαμς είπε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί μεταξύ 5% και 5,5% έως το τέλος του τρέχοντος έτους και μεταξύ 3% και 3,5% το επόμενο έτος.

Επειδή όμως αυτές οι μειώσεις θα άφηναν τον πληθωρισμό ακόμα πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, προειδοποίησε ότι η μείωση των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντικατοπτρίζουν την αύξηση των εγχώριων μισθών, θα απαιτήσει περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για να επιβραδυνθεί η οικονομική δραστηριότητα και η ζήτηση.