Skip to main content

Ενεργειακή κρίση: Ο καιρός βάζει αέριο στην άκρη, η Gazprom βγάζει

Υπάρχει ανησυχία ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει οξεία έλλειψη φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα. Τι μπορεί να πάει καλά και τι όχι.

Με τις αποθήκες γεμάτες και σύμμαχο τον καιρό, η Ευρώπη υποδέχεται τον χειμώνα με ένα επίπεδο σιγουριάς ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Αυτή η σιγουρά θα μπορούσε να απειληθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την διάρκειά του και τους χειρισμούς της Μόσχας, με την επίδρασή τους ωστόσο να γίνεται εμφανής πια τον επόμενο χειμώνα, για τον οποίο πολλοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν η Trafigura, ένας από τους μεγαλύτερους traders εμπορευμάτων στον κόσμο. Τον Οκτώβριο ο Ben Luckock, συνεπικεφαλής του βραχίονα trading πετρελαίου της Trafigura προειδοποιούσε ότι αν και η Ευρώπη πιθανόν θα αποφύγει την ενεργειακή καταστροφή στο πεδίο του φυσικού αερίου, κυρίως λόγω των ενδείξεων «καταστροφής ζήτησης» και των ισχυρών αποθεμάτων τον χειμώνα που έρχεται, ο επόμενος χειμώνας μπορεί να αποδειχθεί χειρότερος.

Για την ακρίβεια υπάρχει ανησυχία ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει οξεία έλλειψη φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα, όταν και αναμένεται να κορυφωθεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι η Ρωσία έχει ουσιαστικά διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που θα καταστήσει πιο δύσκολη για την περιοχή την αναπλήρωση αποθεμάτων.

Ένα μήνα μετά ωστόσο η Trafigura αισιοδοξεί εκτιμώντας ότι οι καλές καιρικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει το τελευταίο διάστημα έχουν λειτουργήσει ευεργετικά στην διαχείριση της ενεργειακής κρίσης από την Ευρώπη η οποία φαίνεται ότι θα αποφύγει την έλλειψη φυσικού αερίου τόσο για φέτος όσο και για τον επόμενο χειμώνα.

Επομένως, εάν το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη επικρατήσουν φυσιολογικές καιρικές συνθήκες, τότε φέτος αναμένεται να «κάψει» τα δύο τρίτα των διαθέσιμων προμηθειών της, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Trafigura, Jeremy Weir.

«Εάν ισχύει αυτό, μπορεί να μην έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα, κάτι που ήταν στην πραγματικότητα η πραγματική ανησυχία», δήλωσε ο Weir σε παρέμβασή του στο συνέδριο των Financial Times Commodities Asia στη Σιγκαπούρη. «Το θέμα δεν έχει λήξει, αλλά νομίζω ότι ένα σημαντικό πρόβλημα έχει μετριαστεί», πρόσθεσε.

Ουσιαστικά μιλάει για ένα ενεργειακό απόθεμα που θα είναι έτοιμο για τον επόμενο, πιο δύσκολο χειμώνα. Κάτι αντίστοιχο έχουν διατυπώσει επίσης οι αναλυτές της Goldman Sachs, σύμφωνα με τους οποίους, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην ήπειρο το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα ενεργειακό «μαξιλάρι» που βάζει την Ευρώπη σε τροχιά να ολοκληρώσει τον χειμώνα με περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου στις αποθήκες, από ό,τι αναμενόταν.

Η αισιοδοξία των αναλυτών προέρχεται από την «ευτυχή» συγκυρία της κλιματικής αλλαγής που οδήγησε σε αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και συνέπεσε με τις προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας, σε συνδυασμό με τις αδύναμες κινεζικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Έχουμε μια κατάσταση όπου «έχουμε πολύ υψηλές πληρότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε ο Weir. «Ανησυχούσαμε πολύ για τις τιμές της ενέργειας και αυτό έχει περιοριστεί».

Η απειλή της Gazprom

Βέβαια μέσα σε όλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες που μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία που έχει διαμορφωθεί. Ενδεικτικά ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εξέπεμψε χθες προειδοποίηση για ολική ενεργειακή ασφυξία στην Ευρώπη καθώς έκανε γνωστό ότι ενδέχεται να κλείσει και την τελευταία ανοιχτή «στρόφιγγα» των ροών φυσικού αερίου προς τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες – τον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας.

Η ρωσική εταιρεία «έντυσε» την επικείμενη απόφασή της με τις ανησυχίες που έχει εκφράσει σχετικά με τις ποσότητες που φθάνουν στη Μολδαβία, μέσω της ουκρανικής οδού, κατηγορώντας ουσιαστικά το Κίεβο ότι παρακρατεί μέρος των προμηθειών.

Στο μεταξύ υπάρχουν ανησυχίες στην Ευρώπη ότι το ζήτημα με τη Μολδαβία μπορεί να είναι η αρχή μιας πλήρους παύσης λειτουργίας των ρωσικών αγωγών, σχολιάζει το Bloomberg, εκτιμώντας ότι το θέμα θα εξελιχθεί σε πρόκληση για την Ευρώπη, παρόλο που έχει γεμάτες αποθήκες στην παρούσα φάση. Κι αυτό γιατί μπαίνει ο χειμώνας, οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι Ευρωπαίοι ανοίγουν την θέρμανση.