Skip to main content

Αποκαλυπτήρια για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο- Ο αντίκτυπος στην αγορά

H Ρωσία επανέλαβε χθες ότι δεν σχεδιάζει να προμηθεύσει αργό ή πετρελαϊκά προϊόντα σε χώρες που εφαρμόζουν το πλαφόν.

Η αντίστροφη μέτρηση για το πλαφόν στις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου έχει ξεκινήσει, με τις χώρες της G7 να αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν το επίπεδο του πλαφόν αύριο, Τετάρτη.

Το πλαφόν της G7 στην τιμή του ρωσικού αργού θα υποστηριχθεί και από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή μαζί με το ευρωπαϊκό εμπάργκο από τις 5 Δεκεμβρίου.

Οι σχετικές συζητήσεις για το σχέδιο επικεντρώνονταν σε πρώτη φάση σε ένα πλαφόν κάπου μεταξύ  40 και 60 δολαρίων το βαρέλι, ωστόσο, πηγές του Bloomberg αναφέρουν ότι είναι πιθανό να καθοριστεί ένα υψηλότερο επίπεδο καθώς επιδιώκεται να καταλήξουν σε μια τιμή που θα είναι αρκετά υψηλή για να διατηρήσει το ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά ώστε να αποφευχθούν οι αυξήσεις των τιμών, και ταυτόχρονα να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας.

Το σχέδιο για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο επιδιώκει να απαγορεύσει στις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο εκτός εάν πωληθεί στα επίπεδα ή κάτω από τα επίπεδα της τιμής που έχει συμφωνηθεί.

Το σχέδιο για το ρωσικό αργό πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μετά τις 5 Δεκεμβρίου, αλλά οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δηλώσει ότι θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος ώστε οι εταιρείες να εκφορτώσουν τα φορτία τους έως τις 19 Ιανουαρίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν αποστολές που φορτώθηκαν πριν από την ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ το πλαφόν.

Ρωσία: Δεν προμηθεύουμε όποιον υποστηρίζει το πλαφόν

Στο μεταξύ η Ρωσία επανέλαβε χθες ότι δεν σχεδιάζει να προμηθεύσει αργό ή πετρελαϊκά προϊόντα σε χώρες που εφαρμόζουν το πλαφόν.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης  Αλεξάντερ Νόβακ, η Ρωσία θα ανακατευθύνει τις προμήθειες πετρελαίου της σε «εταίρους προσανατολισμένους στην αγορά» ή θα μειώσει την παραγωγή της.

Το πλαφόν θα οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων «και σε πιθανό έλλειμμα στην προσφορά πετρελαίου και σε οποιοδήποτε εμπόρευμα όπου εφαρμόζεται τέτοιος μηχανισμός», πρόσθεσε ο Νόβακ.

Πάντως, μετά την έναρξη ισχύος του πλαφόν, η Ρωσία ενδέχεται να δυσκολεύεται να βρει νέες αγορές για το πετρέλαιό της, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Η Ρωσία θα μπορούσε να χάσει σχεδόν 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως παραγωγής μέχρι το τέλος Μαρτίου, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα πριν από τον πόλεμο, και να αντλήσει κατά μέσο όρο μόλις 9,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στη μηνιαία έκθεσή του.

ΟΠΕΚ+: Στο τραπέζι αύξησης της παραγωγής πετρελαίου;

Μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ τον Οκτώβριο για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η διολίσθηση των τιμών η οποία επιδείνωσε τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Πολιτειών, το Ριάντ και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ συζητούν για αύξηση της παραγωγής.

Αυτό αναφέρουν οι εκπρόσωποι του ομίλου, σύμφωνα με την Wall Street Journal η οποία σημειώνει ότι πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει να κλείσει το ρήγμα με την κυβέρνηση Μπάιντεν και παράλληλα να διατηρηθεί η ροή της ενέργειας σε μια φάση που υπάρχει ανάγκη για ενεργειακές προμήθειες δεδομένου ότι ξεκινάει ο χειμώνας, οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνεχίζονται και η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Το μέγεθος της αύξησης που είναι υπό συζήτηση είναι έως και 500.000 βαρέλια την ημέρα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Δεκεμβρίου, μία μέρα δηλαδή προτού εφαρμοστεί επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και λίγο πριν τεθεί σε ισχύ το πλαφόν της G7 στο ρωσικό αργό που αναμένεται να περιορίσει τις προμήθειες πετρελαίου στην αγορά.

naftemporiki.gr