Skip to main content

G20: Απουσίαζε το θέμα του εμπορίου από τη συζήτηση Σούνακ-Μπάιντεν

Leon Neal/Pool via REUTERS

Ο Ρίσι Σούνακ συνάντησε στο Μπαλί τον Τζο Μπάιντεν, αλλά το ζήτημα που «καίει» το Λονδίνο, αυτό του εμπορίου, δεν συζητήθηκε.

Ο Ρίσι Σουνάκ και ο Τζο Μπάιντεν είχαν πολλά πράγματα να συζητήσουν στη G20 η πολυπόθητη και πολυδιαφημισμένη μετα-Brexit εμπορική συμφωνία, δεν ήταν ένα από αυτά.

Η Βρετανία ήλπιζε εδώ και καιρό να συνάψει μια ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ, αλλά οι προοπτικές για κάτι τέτοιο έχουν ξεθωριάσει υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν και οι δύο πλευρές εξετάζουν τώρα άλλους τρόπους για να ενισχύσουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

«Δεν συζητήσαμε συγκεκριμένα την εμπορική συμφωνία, αλλά συζητήσαμε την οικονομική μας συνεργασία», είπε ο κ. Σουνάκ στο POLITICO μετά από συνάντηση με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, την Τετάρτη.

«Υπάρχει μια σειρά οικονομικής συνεργασίας που υφίσταται ήδη και μπορεί να συνεχίσει και στο μέλλον», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λέγοντας ότι είναι «γεμάτος αισιοδοξία για την ικανότητά μας για περισσότερο εμπόριο με τις ΗΠΑ για να εμβαθύνουμε την οικονομική μας σχέση». «Αυτό μπορεί να συμβεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», είπε ο Σουνάκ.

Η προσέγγιση της Βρετανίας στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, οι δύσκολες σχέσεις με την ΕΕ και η μετατόπιση των εμπορικών προτεραιοτήτων των ΗΠΑ για να επικεντρωθούν στην Κίνα έχουν θέσει ένα ισχυρό εμπόριο μεταξύ Ουάσινγκτον και Λονδίνου  πολύ πιο κάτω στον κατάλογο των προτεραιοτήτων.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, η υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, Κέμι Μπάντενοχ είπε ότι η Βρετανία «δεν πρέπει να προσκολλάται πολύ» στην ιδέα της διαπραγμάτευσης συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, καθώς υπάρχουν άλλοι τρόποι επέκτασής του.

Ελλείψει συνομιλιών για μια μεγαλύτερη διμερή συμφωνία, η Βρετανία ακολούθησε μια στρατηγική σύναψης συμφωνιών παροχής υπηρεσιών μικρής κλίμακας με επιμέρους Πολιτείες όπως η Ιντιάνα, η Βόρεια Καρολίνα και η Οκλαχόμα για τη μείωση των εμπορικών φραγμών.

Το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου επιμένει ότι διατηρεί αυτή τη στρατηγική και ότι ελπίζει να συνάψει συμφωνίες με άλλες πολιτείες όπως η Νότια Καρολίνα σύντομα.