Skip to main content

Γερμανία: Η οικονομία χάνει το 1,8% του ΑΕΠ λόγω των τιμών ενέργειας

Το γερμανικό Ifo Institute εκτιμά ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αποστραγγίζουν την οικονομία. Οι απώλειες πραγματικού εισοδήματος για το τρέχον έτος θα ανέλθουν σε περίπου 64 δισ. ευρώ, ή 1,8% της οικονομικής παραγωγής της Γερμανίας.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αποστραγγίζουν δισεκατομμύρια ευρώ από τη γερμανική οικονομία, δήλωσε την Τρίτη το Ινστιτούτο Ifo.

Το γερμανικό think tank εκτίμησε ότι οι απώλειες πραγματικού εισοδήματος για το τρέχον έτος θα ανέλθουν σε περίπου 64 δισ. ευρώ, ή 1,8% της οικονομικής παραγωγής της χώρας, ενώ οι ζημίες που σημειώθηκαν το 2021 ανήλθαν ήδη σε περισσότερα από 35 δισ. ευρώ ή 1%. του ΑΕΠ.

«Υπολογίζουμε ότι το επόμενο έτος θα δούμε απώλειες περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή 0,2% της οικονομικής παραγωγής», δήλωσε ο Timo Wollmershäuser, επικεφαλής προβλέψεων στο Ifo.

«Συνολικά, αυτό μας δίνει μια πραγματική απώλεια εισοδήματος κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών, σχεδόν 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή 3,0%  της ετήσιας οικονομικής παραγωγής. Η μόνη φορά που αυτό το ποσοστό ήταν υψηλότερο ήταν κατά τη διάρκεια της δεύτερης πετρελαϊκής κρίσης του 1979-81, όταν η απώλεια της οικονομικής παραγωγής ήταν 4%».

naftemporiki.gr