Skip to main content

Γερμανία: Δαπάνες 83 δισ. για επιδότηση της ενέργειας

REUTERS/Benjamin Westhoff

Η Γερμανία θα δαπανήσει 83,3 δισεκατομμύρια ευρώ για να επιδοτήσει τις τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. 43 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σχεδιάζει δαπάνες 83,3 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια το 2023.

Σύμφωνα με το Bloomberg 40,3 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη του κόστους του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης μιας εφάπαξ πληρωμής τον Δεκέμβριο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ένα φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο, αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τους προμηθευτές ενέργειας για να αξιολογηθεί εάν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί το μέτρο νωρίτερα.

Τα υπόλοιπα 43 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μέρος αυτής της χρηματοδότησης αναμένεται να επανέλθει μέσω μέτρων για την απομάκρυνση των απροσδόκητων κερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, επιπλέον 15,2 δισ. ευρώ έχουν προβλεφθεί για μετοχές της Uniper, του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου της Γερμανίας, που ζήτησε διάσωση από το κράτος. Περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για άλλες ενεργειακές εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει δει το Bloomberg.

Το σχέδιο συνδέεται με το ταμείο οικονομικής και σταθεροποίησης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Γερμανία, με σκοπό την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας. Τα χρήματα θα ληφθούν με τη μορφή δανείων από την κρατική τράπεζα KfW και η χρηματοδότηση θα είναι εκτός των κανονικών προβλέψεων του προϋπολογισμού της χώρας.

Πηγή: Bloomberg