Skip to main content

Η περιορισμένη ζήτηση μειώνει τις τιμές σιδηρομεταλλεύματος

Shutterstock

Σε χαμηλό τριετίας οι τιμές μετά την κάμψη του κατασκευαστικού τομέα στην Κίνα.

Σε χαμηλό τριών ετών έχουν υποχωρήσει οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος, καθώς η απότομη εξασθένηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Κίνα και η στρατηγική του μηδενικού Covid έχουν κάμψει τη ζήτηση για τη βασική πρώτη ύλη παραγωγής χάλυβα.

Η τιμή αναφοράς για το σιδηρομετάλλευμα υποχώρησε 17% τον Οκτώβριο από τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, κλείνοντας τον προηγούμενο μήνα με πτώση μεγαλύτερη του 50% από τα υψηλά του 2022 τον Μάρτιο.

H ημερήσια τιμή αναφοράς υποχώρησε στα 79,50 ο μετρικός τόνος στις 31 Οκτωβρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τη S&P Global Commodities Insights, για να επιστρέψει τις τελευταίες ημέρες πάνω από τα 80 δολάρια, με βασικό ερώτημα πόσο ακόμη θα μπορούσε να διατηρηθεί στα επίπεδα αυτά. Να σημειωθεί ότι είχε αρχίσει τον Οκτώβριο σε μία τιμή πάνω από τα 95 δολάρια ο μετρικός τόνος και διαπραγματευόταν στα 162 δολάρια τον Μάρτιο.

Οι αναλυτές

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή η προσφορά έχει ξεπεράσει τη ζήτηση, καθώς η Κίνα κατασκευάζει λιγότερα σπίτια, ενώ το πρόσφατο Συνέδριο του Κομμουνιστικό Κόμματος απογοήτευσε όσους προσδοκούσαν ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα εισήγαγε νέες πολιτικές για την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων. Την ίδια στιγμή, οι αρχές συνεχίζουν να επιβάλλουν lockdowns για να συγκρατήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Το συγκεκριμένο εμπόρευμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς θεωρείται βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας. Η κινεζική αγορά ακινήτων εκπροσωπεί περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ζήτησης για σιδηρομετάλλευμα το οποίο μεταφέρεται διά θαλάσσης, όπως σημειώνει η επενδυτική τράπεζα Jefferies.

Η Κίνα, η οποία παράγει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας ποσότητας χάλυβα, αγοράζει τους επτά σε κάθε 10 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία της αυστραλιανής κυβέρνησης. Σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών θεωρείται η αγορά ακινήτων της Κίνας, καθώς είθισται να απορροφά μία πολύ μεγάλη ποσότητα σε σιδηρομετάλλευμα για να καλύψει τις οικοδομικές ανάγκες της, όμως το Πεκίνο δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή διατεθειμένο να παρέμβει για να στηρίξει την αγορά ακινήτων, η οποία δεν παρουσιάζει καμία ένδειξη ανάκαμψης στο άμεσο μέλλον, όπως αναφέρει η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie.

Ωστόσο, αναλυτές βλέπουν κάποια υποσχόμενα σημεία για αύξηση της ζήτησης χάλυβα: η Κίνα αυξάνει ολοένα και περισσότερο τις δαπάνες της σε προγράμματα υποδομών, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνουν την παραγωγή τους μετά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία. Ωστόσο, δεν είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν το κενό στη ζήτηση από την αγορά real estate της Κίνας, σύμφωνα πάντα με τη Wood Mackenzie.

Παρότι ορισμένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Jefferies, εκτιμούν ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν εάν οι άσχημες καιρικές συνθήκες διακόψουν ξανά τις δραστηριότητες μεγάλων μεταλλευτικών, δεν συμμερίζονται όλοι αυτή την αισιοδοξία. Η Citi και η Australia & New Zealand Banking Group είναι μεταξύ αυτών που έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των τιμών.

Η θετική πλευρά

Ωστόσο, υπάρχει και μία θετική πλευρά στη μείωση της τιμής σιδηρομεταλλεύματος, η αποσυμφόρηση των πιέσεων προς τις χαλυβουργίες συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους πρώτων υλών, παρότι θα πληγούν τα κέρδη των μεταλλευτικών εταιρειών, όπως οι BHP Group και Rio Tinto. Πτώση παρουσιάζουν και άλλες τιμές εμπορευμάτων, αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο του σιδηρομεταλλεύματος.

Ο χαλκός, που υποχώρησε 1,5% τον Οκτώβριο, κυμαίνεται σε επίπεδα 30% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ωθήσει σε άνοδο τις τιμές του βιομηχανικού μετάλλου. Ωστόσο, η προσφορά του χαλκού παραμένει σφιχτή και αναλυτές θεωρούν το μέταλλο ιδιαίτερα σημαντικό για τα προγράμματα εξηλεκτρισμού, οπότε η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να στηρίξει τις τιμές.

Η αγορά σιδηρομεταλλεύματος βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολύ χειρότερη υπερπροσφορά, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, η οποία προβλέπει ότι η τιμή θα μειωθεί σύντομα στα 70 δολάρια ο μετρικός τόνος, ενώ αντίστοιχη είναι και η πρόβλεψη της Citi, που κάνει λόγο για 70 δολάρια από τα 95 δολάρια που είχε προβλέψει αρχικά σε ορίζοντα τριμήνου. Μία αλλαγή στη στρατηγική της Κίνας απέναντι στον κορονοϊό θα μπορούσε να ανακόψει την πτώση στις τιμές σιδηρομεταλλεύματος, εκτιμά ο Ντάνιελ Χιουνς, αναλυτής της ANZ, διαφορετικά η αγορά θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.