Skip to main content

ΕΚΤ: Δεν ήταν ομόφωνη η απόφαση για την αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες

Δεν ήταν ομόφωνη η απόφαση των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ  κατεβλήθη προσπάθεια να  να μην δοθεί συγκεκριμένο μήνυμα για την επόμενη κίνησή τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Η απόφαση επιτεύχθηκε με ευρεία συναίνεση, ωστόσο τρεις υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήθελαν χαμηλοτερη αύξηση.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε επίσης εάν υπάρχει «ουσιαστική πρόοδος» στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, με ορισμένους  να  κάνουν λόγο για ουδέτερα αποτελέσματα και να ζητούν από την Τράπεζα να κόψει ταχύτητα

Σύμφωνα με το Reuters  τα «περιστέρια» της Τράπεζας έδωσαν  έμφαση στην πρόσφατη πτώση των τιμών εμπορευμάτων και ειδικά του φυσικού αερίου.

Αντίθετα, τα «γεράκια» διεμήνυσαν ότι ο πληθωρισμός δεν έδειξε σημάδι ύφεσης και είναι πιθανόν να τροφοδοτηθεί από τις αυξήσεις των μισθών και το αδύναμο ευρώ, που σημαίνει ότι η επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων δεν είναι κάτι δεδομένο

Οι διαφωνίες πάντως οδήγησαν την Τράπεζα να αφαιρέσει από την ανακοίνωση  τη λέξη «αρκετές» σχετικά  με τις περαιτέρω αυξήσεις που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.

Η αλλαγή αυτή  προϊδεάζει  για πιθανό, ττελικά, τερματισμό του σκληρού  κύκλου σύσφιξης της ΕΚΤ  τον Δεκέμβριο ή τον Μάρτιο, το αργότερο,.  .

Η  Κριστίν Λαγκάρντ κατά τις δηλώσεις της δεν έκανε καμία αναφορά στον βαθμό υποστήριξης που έλαβε η συγκεκριμένη αύξηση αλλά επέμεινε ότι «έχουμε ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψουμε».

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις συζητήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πάντως η Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να ανακοινώσει ημερομηνία έναρξης για τη λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη.

naftemporiki.gr