Λιθουανία: Υιοθέτηση του ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2015

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 14:46
UPD:14:50
EPA/VALDA KALNINA

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι προετοιμασίες για την εισαγωγή του ευρώ από το νέο έτος «προχωρούν καλά» συνολικά, αλλά υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς.

Το «πράσινο φως» έδωσε η Κομισιόν, προκειμένου η Λιθουανία να υιοθετήσει το ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2015. Η ισοτιμία του λίτας, του νομίσματος που αντικατέστησε το ρούβλι το 2003, ορίστηκε στα 3,4528 λίτας ανά ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι προετοιμασίες για την εισαγωγή του ευρώ από το νέο έτος «προχωρούν καλά» συνολικά, αλλά υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς.

Συνέστησε επίσης στη χώρα να λάβει μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις δεν θα προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν από τη μετάβαση στο νέο νόμισμα.

Πρότεινε μάλιστα να υπογράψουν όσο περισσότερες εταιρείες γίνεται ένα μνημόνιο με το οποίο θα δεσμεύονται ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν την εισαγωγή του ευρώ ως «πρόσχημα για αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Λίνας Λινκέβιτσους διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα είναι «αξιόπιστο μέλος της ευρωζώνης. Το ευρώ δεν είναι απλώς ένα νόμισμα, ούτε ένα κομμάτι μετάλλου. Για εμάς, σημαίνει ότι ανήκει κανείς στη σωστή ομάδα».

Η Λιθουανία είναι η τελευταία από τις χώρες της Βαλτικής που υιοθετεί το ευρώ. Η Εσθονία έγινε μέλος της ευρωζώνης το 2011 και η Λετονία φέτος.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα