Την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας ανακοίνωσαν οι BRICS

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 22:05
UPD:23:20
REUTERS/NACHO DOCE

Oι  ηγέτες των BRICS, των αναδυόμενων οικονομιών, δηλαδή της Ρωσίας, της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής.

Την ίδρυση μιας αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων και βάση τη Σαγκάη καθώς και την ίδρυση ενός κοινού αποθεματικού ταμείου με διαθέσιμα 100 δισεκ. δολάρια ανακοίνωσαν οι ηγέτες των κρατών που ανήκουν στην ομάδα των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων οικονομιών, τη BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

Ο πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι από την Ινδία με πενταετή θητεία, ενώ ο επικεφαλής της διοικητικού συμβουλίου θα είναι Βραζιλιάνος, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη έπειτα από τη σύνοδο που διεξήχθη στην πόλη Φορταλέζα της Βραζιλίας.

Η «Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της 6ης συνόδου κορυφής των BRICS, θα επενδύει σε αναπτυξιακά έργα στα κράτη-μέλη της ομάδας.

EURONEWS

Το Ταμείο, χάρη στα κεφάλαιά του, θα επιτρέψει να αποφεύγονται «οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας» αλλά και να υπάρξει «η προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας» των κρατών-μελών της BRICS και να «ενισχυθεί η παγκόσμια χρηματοοικονομική ασφάλεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση της συνόδου.

Οι χώρες της ομάδας BRICS, που μετρούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του πλανήτη, συζητούσαν εδώ και χρόνια για αυτό το διττό σχέδιο—το οποίο ουσιαστικά επιδιώκουν να αποτελέσει αντίβαρο στους αντίστοιχους θεσμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στους οποίους θεωρούν ότι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς.

Επίσης ο  πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να δημιουργηθεί μια ένωση των κρατών της ομάδας BRICS στο πεδίο της ενέργειας, αλλά και ένα κοινό απόθεμα καυσίμων, ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

EURONEWS

«Προτείναμε να συσταθεί μια ενεργειακή ένωση των BRICS. Υπό τη στέγη της, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό απόθεμα καυσίμων και ένα ινστιτούτο για την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι τα βήματα αυτά θα συμβάλλουν να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια των χωρών που απαρτίζουν την ομάδα BRICS.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα