Τα φωτοβολταϊκά ξεπέρασαν σε ισχύ τα αιολικά

Στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για τον Φεβρουάριο
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 13:27
UPD:14:03
Shutterstock

Η ισχύς των φωτοβολταϊκών ξεπέρασε για πρώτη φορά την ισχύ των αιολικών πάρκων τον Φεβρουάριο, φθάνοντας στα 1.615 μεγαβάτ έναντι 1.495 των αιολικών, χωρίς να υπολογίζονται οι μικρές εγκαταστάσεις στις στέγες που είναι άλλα 329 μεγαβάτ. 

Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), σύμφωνα με την οποία το σωρευτικό έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (αν δεν ληφθούν μέτρα) θα φθάσει φέτος στα 695 εκατ. ευρώ και το 2014 στο 1,39 δισ. Το υψηλό ενδιαφέρον για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τροφοδοτείται από τις μεγάλες αποδόσεις των επενδύσεων λόγω των υψηλών τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας.

Ωστόσο, οι πληρωμές προς τους παραγωγούς λόγω έλλειψης ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ καθυστερούν έως 4 - 5 μήνες, ενώ η κυβέρνηση έχει προχωρήσει μεταξύ άλλων σε πάγωμα των αδειοδοτήσεων νέων μονάδων στο πλαίσιο της προσπάθειας να ελεγχθεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ.  Επίκειται επίσης η λήψη νέας δέσμης μέτρων με στόχο το έλλειμμα να μηδενιστεί.

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΦΕ) ασκεί κριτική στον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), χαρακτηρίζοντας αβάσιμη και άστοχη την πρόταση του ΕΣΗΑΠΕ για αναστολή σύνδεσης νέων φωτοβολταϊκών.

Ο ΣΕΦ ζητεί αντίθετα να αυξηθεί ο εθνικός στόχος για τα φωτοβολταϊκά και αντιπροτείνει να μειωθούν οι ταρίφες (δηλαδή οι τιμές απορρόφησης της ενέργειας) για τα οικιακά συστήματα, να επιβληθεί εγγυοδοσία για τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα από μονάδες που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία και να ανακληθούν οι ανενεργές άδειες.

«Τα συσσωρευμένα χρέη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ δεν οφείλονται στα φωτοβολταϊκά συστήματα που πρόκειται να εγκατασταθούν μελλοντικά. Δεδομένου ότι τα συστήματα αυτά θα αποζημιώνονται με ταρίφες αρκετά χαμηλές και συγκρίσιμες με το κόστος των υπολοίπων ενεργειακών τεχνολογιών (συμβατικών ή ΑΠΕ), δεν θα προκληθεί διεύρυνση του χρέους του ΛΑΓΗΕ», τονίζει ο ΣΕΦ.
 


Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα