Όλι Ρεν: Απέχουμε ελάχιστα από τη συμφωνία

Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012 12:46
UPD:14:54
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Τη σημασία της λήψης απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, προκειμένου, όπως είπε, να αρθούν οι αβεβαιότητες που υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα, υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, σημαντικό για την Ευρώπη και θέλω να ενθαρρύνω όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, είπε ο κ. Ρεν, σημειώνοντας πως «απέχουμε ελάχιστα από τη συμφωνία».

Η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί και τώρα είναι η σειρά του Eurogroup και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Θα εργαστούμε για την επίτευξη μιας αξιόπιστης λύσης για την Ελλάδα, ανέφερε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η λύση «πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να αφορά πραγματικά την Ελλάδα», σημείωσε λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι ΔΝΤ και Ε.Ε. πρέπει να εργαστούν εντατικά πάνω σε αυτή τη βάση.

Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση επωφελής για όλους εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και ότι αναμένει από τους εταίρους να πράξουν το ίδιο.

Εν τω μεταξύ, την ελπίδα του ότι το Eurogroup θα καταλήξει σύντομα σε συμφωνία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας πάντως πως δεν μπορεί να υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και παράλληλα να δοθούν εγγυήσεις.

Όλα τα κράτη μέλη είπαν ότι δεν μπορούν να προβούν σε «κούρεμα». Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι αυτό είναι γερμανικό πρόβλημα γιατί είναι πρόβλημα της Ευρωζώνης, είπε και επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί μια λύση.

«Ελπίζω ότι σήμερα δεν θα πάμε μέχρι αργά το βράδυ και θα καταλήξουμε σύντομα σε λύση», ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ. «Προφανώς θα συμπλεύσει το ΔΝΤ - υπάρχουν διαφοροποιήσεις (με το ΔΝΤ) αλλά η Bundestag θα δεχθεί μόνο μία λύση στην οποία θα έχει συμφωνήσει και το ΔΝΤ.»

Αισιόδοξη για θετική έκβαση της συνεδρίασης εμφανίστηκε και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ. «Έχουμε σοβαρή πρόθεση να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα και για τη χρηματοδότηση και για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Υπάρχουν ακόμη συζητήσεις με το ΔΝΤ και σήμερα θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε την εκταμίευση της δόσης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσπάθεια, ανταποκρίθηκε σε όλες τις προϋποθέσεις και δεν έχουμε τίποτα να της προσάψουμε, άρα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια ώστε να συμφωνήσουμε σε ομοιογενή λύση», πρόσθεσε η Φεκτερ.

«Θέλουμε να δώσουμε στους Έλληνες κάποιο χρόνο παραπάνω για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν», είπε η αυστηρική υπουργός Οικονομικών, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Έχουμε κάνει σκέψεις για μείωση των επιτοκίων, συμπλήρωσε.

«Ήρθαμε για να βρούμε μια λύση. Ευελπιστώ ότι αυτό θέλουν όλοι», δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. «Θέλω να ελπίζω ότι θα φθάσουμε στο τέλος γρήγορα και αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, ανέφερε πως οι διεθνείς δανειστές πρέπει να επιτρέψουν στην Ελλάδα να έχει ένα χρέος που μπορεί να εξυπηρετηθεί, «ένα βιώσιμο χρέος».

«Έχουμε την πολιτική ευθύνη. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μείνει εντός της Ευρωζώνης, γιατί, για να το πω απλά, μας κοστίζει πιο φθηνά να μείνει, παρά να βρεθεί εκτός», είπε ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου.

Είμαστε πολύ κοντά συμφωνία, ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σταλεί σήμερα ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες μια συμβιβαστική λύση για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Αν και η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το Σάββατο άνοιξε το δρόμο για την επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας στη σημερινή συνεδρίαση, απομένουν ακόμη αρκετά να γίνουν από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων, ενώ θα πρέπει να πείσουν και το ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο, ώστε ο διεθνής οργανισμός να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.

Στη δίωρη περίπου συζήτηση που είχαν προχθές, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνήσαν σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, δηλαδή στις συνιστώσες της συμφωνίας. Σήμερα θα πρέπει να καθορίσουν το ακριβές περιεχόμενο που θα βγάλει και το... λογαριασμό της νέας διάσωσης της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό αναμένεται ότι η συνεδρίαση, που ξεκινάει στις 13:30 ώρα Ελλάδας, με γεύμα θα είναι μαραθώνια.

Όπως γράφει η «Ναυτεμπορική», πηγές της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει σήμερα συμφωνία. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από τις δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου, αλλά και από το συμπέρασμα της τηλεδιάσκεψης που συνόψισε κλείνοντας τις εργασίες ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογραμμίζοντας στους εταίρους, χωρίς να διατυπωθεί η παραμικρή αντίρρηση, πως δεν πρόκειται να φύγουν από τη βελγική πρωτεύουσα χωρίς απόφαση.

Η κατ' αρχήν απόφαση θα υποβληθεί για έγκριση στα κοινοβούλια 7 χωρών και στη συνέχεια θα επιστρέψει για επικύρωση στις 3 Δεκεμβρίου, στην τακτική συνεδρίαση του Εurogroup.

Η τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου «ξεμπλοκάρισε» επί της αρχής το θέμα της μείωσης των επιτοκίων των διμερών δανείων που έδωσαν οι ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το ύψος των οποίων φτάνει τα 53 δισ. ευρώ. Όλοι συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή απόφαση για την Ελλάδα, χωρίς μείωση των επιτοκίων, η οποία θα συμβάλει αφενός μεν στη μείωση του χρέους και αφετέρου στην κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης μέχρι το 2016, που δημιουργεί η διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ωστόσο, δεν έγινε συζήτηση για το ύψος της μείωσης αυτών των δανείων. Σήμερα η Ελλάδα καταβάλλει επιτόκιο περίπου της τάξης του 2,25%, το οποίο προκύπτει από την πρόσθεση 150 μονάδων βάσης στο τρέχον διατραπεζικό επιτόκιο (Εuribor). Σε λίγες ώρες θα φανεί εάν οι εταίροι θα αποδεχθούν τη μείωση με ζημιά δική τους ή απλώς θα μειώσουν το επιτόκιο τόσο ώστε να μην έχουν κέρδος. Πρόθεση του κ. Γιούνκερ είναι να μηδενίσει τις 150 μονάδες βάσης, αλλά αυτό θα κριθεί από το αν οι άλλες χώρες είναι διατεθειμένες να αποδεχθούν κάτι τέτοιο.

ΔΗ.ΜΑΡ.: Πρέπει να αποδεσμευτεί η δόση

H σημερινή απόφαση του Eurogroup πρέπει να αποδεσμεύσει τη δόση των 31,5 δισ. και να συνεχίσει το πρόγραμμα καταβολής των δόσεων για τη χρηματοδότηση της χώρας. Πρέπει να σηματοδοτήσει την απομάκρυνση του κινδύνου μη παραμονής στο ευρώ, αφενός με τη λήψη μέτρων για τη δραστική μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους και αφετέρου με την πολιτική δέσμευση ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα που ενδεχομένως χρειαστούν, ώστε να αποκλειστεί η κρίση εμπιστοσύνης για τη βιωσιμότητα του χρέους, σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

Παράλληλα το κόμμα του Φώτη Κουβέλη επαναλαμβάνει πώς η αντιμετώπιση του χρέους μπορεί να υπάρξει, οικονομικά και κοινωνικά, αν η δημοσιονομική προσαρμογή συνδεθεί με την ανάπτυξη και με ένα ειδικό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων και επενδύσεων, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναξιόπιστη και διεθνώς απομονωμένη η κυβέρνηση

Εντονότατες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για πλήρη αναξιπιστία και διεθνή απομόνωση «μιας κυβέρνησης έρμαιο στους δανειστές και στο μεγάλο κεφάλαιο».

«Η κυβέρνηση παραμένει αμέτοχη στις ευρωπαϊκές διεργασίες, χωρίς να προβάλλει καμία διεκδίκηση και καμία θέση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Παρόλα αυτά είναι πανέτοιμη να πανηγυρίσει και αύριο μια μη λύση, όπως έκανε και σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές αποφάσεις που όχι μόνο δεν έλυναν το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά προσέθεταν νέα βάρη προς τον ελληνικό λαό».

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, «η όλη συζήτηση κυρίως γύρω από την καταβολή της δόσης λειτουργεί ως υπεκφυγή από το πραγματικό αδιέξοδο των αποτυχημένων μνημονίων της λιτότητας που καταστρέφουν την κοινωνία και αποδομούν την Ευρώπη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας επαναλαμβάνει τη θέση του πολιτικού σχηματισμού κατά των μνημονίων και υπέρ της ένταξης του ελληνικού ζητήματος σε μια ευρωπαϊκή λύση, με υπέρβαση της πολιτικής της λιτότητας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα