Ινδονησία: 230.000 και πλέον απολύσεις από τον Οκτώβριο

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 08:13

Περισσότεροι από 230.000 Ινδονήσιοι έχασαν τις δουλειές τους από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο καθώς η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο επλήγη από την παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν εγχώρια ΜΜΕ σήμερα Πέμπτη.

Οι περισσότερες απολύσεις έγιναν στους κλάδους του ρουχισμού, της κλωστοϋφαντουργίας, της αυτοκινητοβιομηχανία, της υποδηματοποιΐας, και της βιομηχανίας χάρτου, σύμφωνα με το Σοφιάν Ουανάντι, πρόεδρο της Ένωσης Εργοδοτών της Ινδονησίας (Apindo). Χιλιάδες απολύσεις σημειώθηκαν επίσης στις φυτείες φοινικέλαιου και στον τομέα των οικοδομών και των κατασκευών.

«Σχεδόν καθημερινά λαμβάνουμε αιτήσεις για διαβουλεύσεις σχετικά με απολύσεις εργαζομένων. Αφότου προεδρεύω της Apindo, δε λαμβάναμε ποτέ τόσες αναφορές όσες σήμερα», δήλωσε ο Ουανάντι στην εφημερίδα The Jakarta Post.

Ο Ουανάντι δήλωσε ότι οι περισσότερες απολύσεις έγιναν από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο και ξεπέρασαν κατά πολύ όσα αναφέρουν τα επίσημα, κυβερνητικά στοιχεία.

Το υπουργείο Ανθρώπινων Πόρων ανέφερε ότι το Φεβρουάριο οι οριστικές απολύσεις ήταν 30.000 και οι προσωρινές παύσεις εργαζομένων έφθασαν τις 42.000.

Ο Ουανάντι κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το πακέτο τόνωσης της οικονομίας, ύψους 73 τρις ρουπιών (6,8 δισ. δολάρια, 6,78 δισ. ευρώ).

Η ανάπτυξη της Ινδονησίας μειώθηκε στο 5,2% το τέταρτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς και προβλέπεται ότι μπορεί να υποχωρήσει έως και στο 4% εφέτος.

Ο πρόεδρος της χώρας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο κάλεσε αυτήν την εβδομάδα τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια το ταχύτερο.

Περίπου το 70% της οικονομίας της Ινδονησίας εξαρτάται από την εγχώρια κατανάλωση. Καθώς οι εξαγωγές μειώνονται, η κυβέρνηση βασίζεται στην τόνωση της καθώς και τις κρατικές χρηματοδοτήσεις για να σταθεροποιήσει την οικονομία.

Ο Ουανάντι είχε προειδοποιήσει το 2008 ότι η διεθνής κρίση θα μπορούσε να αναγκάσει τις εξαγωγικές βιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή τους έως και κατά 30%, απολύοντας 500.000 εργαζόμενους έως τα μέσα του 2009.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα