Γερμανία: Στερεύει ο Ρήνος, σε κίνδυνο η παραγωγή της Uniper

Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022 11:21
UPD:11:38
REUTERS/STEPHANE NITSCHKE

Η γερμανική Uniper προειδοποίησε για «παράτυπη λειτουργία» σε ένα βασικό εργοστάσιό της με καύση άνθρακα, καθώς η εταιρεία αγωνίζεται να προμηθευτεί καύσιμα κατά μήκος του ποταμού Ρήνου.

Η στάθμη του νερού στον Ρήνο έχει πέσει τόσο χαμηλά λόγω της ξηρασίας, που ο ποταμός μπορεί ουσιαστικά να κλείσει σύντομα. Το εργοστάσιο Staudinger-5 των 510 μεγαβάτ της Uniper έχει περιορισμένους όγκους άνθρακα στο εργοτάξιο και δεν μπορεί εύκολα να πάρει περισσότερο, ανέφερε η εταιρεία σε μια κατάθεση.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη τη χειρότερη κρίση στον ενεργειακό εφοδιασμό των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου. Ο περιορισμός της ροής στον ποταμό, που επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, θα μπορούσε να διαταράξει τη ροή των πάντων, από καύσιμα έως χημικά, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αποτρέψουν την ενεργειακή κρίση και μια επικείμενη ύφεση.

Τα χαμηλά επίπεδα ποταμών επηρεάζουν επίσης τα πυρηνικά εργοστάσια στη Γαλλία. Ένα κύμα καύσωνα κατεβάζει τις θερμοκρασίες του νερού, περιορίζοντας την ικανότητα της Electricite de France να ψύχει ορισμένες εγκαταστάσεις.

Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας είπε ότι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας στους ποταμούς Ροδανό και Γκαρόν πιθανότατα θα παράγουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια τις επόμενες ημέρες, αλλά θα υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο παραγωγής για να διατηρηθεί σταθερό το δίκτυο.

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής χρειάζονται συνήθως νερό ψύξης που συνήθως έρχεται από ένα κοντινό ποτάμι ή τη θάλασσα πριν επιστραφεί, συχνά σε υψηλότερη θερμοκρασία από ό,τι όταν μπήκε. Υπάρχουν όρια στο πόσο ζεστό μπορεί να είναι το νερό για την προστασία των ψαριών και της υδρόβιας ζωής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BloombergΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα