Νορβηγία: Η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων εδώ και 20 χρόνια

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 13:04
UPD:13:44
REUTERS/INTS KALNINS

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας ανακοίνωσε αύξηση του επιτοκίου αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη ενιαία αύξηση της χώρας από το 2002, με την τράπεζα να προστίθεται στη «λίστα» εκείνων που αυστηροποιούν τη νομισματική τους πολιτική.

Η κίνηση οδηγεί το επιτόκιο πολιτικής από 0,75% σε 1,25%, και η Διοικήτρια της Norges Bank Ίντα Γουόλντεν Μπάκε δήλωσε σε δήλωση ότι πιθανότατα θα αυξηθεί στο 1,5% τον Αύγουστο.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της τράπεζας ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, η οποία ήταν διπλάσια από το επίπεδο που γενικά περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Η επιτροπή ανέφερε σε δήλωσή της ότι απαιτείται ένα «σημαντικά υψηλότερο» επιτόκιο πολιτικής για να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός γύρω από τον στόχο της Norges Bank κοντά στο 2%. Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στη Νορβηγία έφτασε σε υψηλό 13 ετών 5,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σημαντικά πάνω από τις προσδοκίες.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα είπε ότι μια σφιχτή αγορά εργασίας σημαίνει ότι η απασχόληση θα παραμείνει πιθανότατα υψηλή ακόμη και με υψηλότερα επιτόκια.

«Οι προοπτικές για μια πιο παρατεταμένη περίοδο υψηλού πληθωρισμού υποδηλώνουν ταχύτερη άνοδο του επιτοκίου πολιτικής από ό,τι προβλεπόταν νωρίτερα», δήλωσε η Γουόλντεν Μπάκε. «Μια ταχύτερη άνοδος των επιτοκίων τώρα θα μειώσει τον κίνδυνο να παραμείνει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα και την ανάγκη για πιο απότομη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής περαιτέρω».

Η επιτροπή ανέφερε ότι ανησυχεί για τον πληθωρισμό που κινείται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν στο πλαίσιο της «λίγης πλεονάζουσας ικανότητας στη νορβηγική οικονομία», μαζί με τις συνεχείς παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις και την αποδυνάμωση του της νορβηγικής κορώνας.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα