Talk of the market: Η «αποσυμπίεση» και το δίλημμα του lockdown

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 11:17
UPD:11:17

Η αποσυμπίεση των φουσκωμένων τιμών χθες στη Wall Street, στον απόηχο του ράλι των αποδόσεων στα ομόλογα, επηρέασε και τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες πάντως έκλεισαν με συγκρατημένες απώλειες. Σήμερα συνεχίζεται η “διόρθωση”. Στο ελληνικό χρηματιστήριο σημειώθηκαν κέρδη 1,63% χθες για τον Γενικό Δείκτη και η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε επίσης στα 69 εκατ. ευρώ από 55 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με χαρακτηριστική την αγοραστική κινητικότητα στα τραπεζικά blue chips και επιλεκτικά σε δεικτοβαρείς μετοχές άλλων κλάδων.

Ισχυρές επιδόσεις ανακοίνωσε ο όμιλος ΟΤΕ, τα έσοδα του οποίου επέστρεψαν σε θετικό πρόσημο στο δ’ τρίμηνο στην Ελλάδα, με αύξηση 2,9%. Ανακοίνωσε επίσης προσαρμοσμένο EBITDA (AL) στα 300 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 0,8% και 20% αύξηση στις αμοιβές των μετόχων για το 2021, στα 480 εκατ. ευρώ, με προτεινόμενο μέρισμα 0,68 ευρώ ανά μετοχή (313 εκατ. ευρώ). Ο κύκλος εργασιών του ομίλου στο σύνολο του 2020 ανήλθε σε 3,258 δισ. ευρώ μειωμένος κατά 1,3%, το προσαρμοσμένο EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) διαμορφώθηκε σε 1,23 δισ. ευρώ οριακά μειωμένο κατά 0,5% και τα καθαρά κέρδη κατανεμημένα στους μετόχους ανήλθαν σε 263,4 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 21,7%.

Σήμερα, τελευταία ημέρα της εβδομάδας, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας να δείχνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα του τελευταίου διαστήματος δεν έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Η παράταση του lockdown, ειδικά στην Αττική θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. 

Τα Kiosky’s Convenience Stores επεκτείνονται εκτός Αττικής. Ο όμιλος Μούχαλη θέτει στόχο τον διπλασιασμό του αριθμού καταστημάτων από 57 που λειτουργούν σήμερα σε 100 μέχρι το τέλος του 2021. Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα ekiosky’s ξεπέρασε σε ένα χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της, τον στόχο των 300.000 παραγγελιών και των 2 εκατομμυρίων επισκεπτών, ενώ με τον συνδυασμό του φυσικού καταστήματος με το ηλεκτρονικό, η Kiosky’s είναι η μοναδική εταιρεία που καλύπτει ήδη, σε επίπεδο διανομής προϊόντων μικρής λιανικής, πάνω από το 90% της γεωγραφίας της Αττικής.

Η Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσε ενοποιημένα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA για το δ’ τρίμηνο 77 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 333 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 5 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση κρίνει τα αποτελέσματα ικανοποιητικά σε μια συγκυρία με πρωτοφανή πτώση ζήτησης από τα διαδοχικά lockdown που οδήγησαν σε απώλεια λειτουργικών κερδών άνω των 350 εκατ. ευρώ ενώ η υποτίμηση των αποθεμάτων λόγω της πτώσης τιμών ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ. 

Oι ισχυρές εταιρείες θα βγουν από την κρίση ισχυρότερες, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών. Πρόσθεσε ότι το μέρισμα 0,1 ευρώ ανά μετοχή, που προτείνει η διοίκηση είναι σήμα σταθερότητας και μήνυμα προς τους μετόχους ότι η εταιρεία συνεχίζει να αποδίδει ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες Δήλωσε αρκετά αισιόδοξος για το 2021, σημειώνοντας ότι αν και το α’ τρίμηνο του έτους θα είναι χειρότερο από το αντίστοιχο περσινό, λόγω του lockdown, το β’ και γ’ θα είναι καλύτερα και το δ’ στα ίδια ή καλύτερα από τα περσινά επίπεδα. Όπως τόνισε, θα χρειαστούν δυο χρόνια για να βγούμε 100% από την κρίση και τίποτα δεν θα είναι όπως πριν…

Συνολικά 8 αιτήσεις για έργα αποθήκευσης ενέργειας κατέθεσε χθες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και η Σωληνουργεία Κορίνθου (CPW) προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), το οποίο στοχεύει στην υλοποίηση κοινών δράσεων, για την προώθηση και την επέκταση της χρήσης του υδρογόνου στο ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας. 

Εντωμεταξύ, η Energean Plc, υπέβαλε στην κυβέρνηση πρόταση για την κατασκευή μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και ενός εργοστασίου υδρογόνου στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg. Το έργο θα είναι το πρώτο τέτοιου είδους στη Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ματθαίος Ρήγας. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το έργο προσεγγίζουν τα 500 εκατ. δολ. ενώ εάν εγκριθεί θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι μέτοχοι της Σαράντης ενέκριναν χθες την τροποποίηση του κανονισμού διαθέσεως μετοχών (stock option) με την προσθήκη 7 επιπλέον σειρών με ημερομηνίες λήξης ανά έξι μήνες από 15 Ιουνίου 2022 έως 15 Ιουνίου 2025. Η τιμή αγοράς ανά μετοχή προτείνεται στα 2,00 ευρώ ή ισοδύναμη αξία που θα προκύψει από επανεκτίμηση της αξίας της μετοχής με την ενσωμάτωση δικαιωμάτων όπως διανομή μερισμάτων και αύξηση κεφαλαίου. Η έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε επίσης τη δωρεάν διάθεση των ιδίων μετοχών της εταιρείας στο προσωπικό.

Η IQVIA Hellas, που αύξησε τους εργαζομένους της εν μέσω πανδημίας κατά 35% με 50 νέες θέσεις εργασίας, δημιούργησε το 2020 3 νέα hubs: το 1ο είναι το Technology hub, για Business Intelligence λύσεις για τους πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2ο, προσφέρει υπηρεσίες Health Economics και εξυπηρετεί την Ευρώπη, ενώ το 3ο υλοποιεί Management Consulting projects, αποκλειστικά για την Ιταλία. Το συνολικό ύψος της επένδυσης για τη λειτουργία των 3 hubs ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα η στελέχωσή τους συνδέθηκε με επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού από τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Tην τροποποίηση της καταληκτικής ημερομηνίας συμμετοχής στο e-Auction IX για επτά ακίνητα, μεταξύ των οποίων και το Ξενία Κύθνου, ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Η νέα προθεσμία που έχει οριστεί είναι η Τρίτη 18 Μαΐου 2021. Mέχρι τότε οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν φάκελο δικαιολογητικών συμμετοχής και πρώτης προσφοράς.

Η Τέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ). Είναι μέλος της κοινοπραξίας (στην οποία συμμετέχουν Τέρνα Eνεργειακή (70%), INDIGITAL (15%) και AMCO (15%)), που ανέλαβε το έργο συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

Η Τrastor Α.Ε.Ε.Α.Π., με βάση την Κατάσταση Επενδύσεων που δημοσίευσε, μέσα στο 2020, υλοποίησε 7 νέες επενδύσεις σε ακίνητα (γραφειακοί χώροι και logistics) και ενσωμάτωσε στο χαρτοφυλάκιό της 4 ακίνητα τα οποία προήλθαν από τη συγχώνευση των κατά 100% τεσσάρων θυγατρικών εταιρειών. Επίσης σύναψε σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης για ακίνητο στην Μιχαλακοπούλου και επένδυσε 9,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% των μετοχών ανώνυμης εταιρείας, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της ακίνητο (logistics), με αξία αποτίμησης 15,4 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία αποτίμησης των 65 επενδυτικών ακινήτων του ομίλου την 31.12.2020 ανερχόταν σε 301,6 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα