ΥΠΟΙΚ: Αύριο η απόφαση για πιθανή παράταση στις αιτήσεις για επιστρεπτέα προκαταβολή

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 12:59
UPD:13:03
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Α΄Πρόγραμμα, αύριο το οικονομικό επιτελείο θα σταθμίσει τα δεδομένα με βάση και τα αιτήματα της αγοράς και των φοροτεχνικών και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Επεσήμανε ωστόσο ότι αν υπάρξει παράταση θα είναι ολιγοήμερη.

Ήδη οι αιτήσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport έχουν φτάσει στις 437.293, ξεπερνώντας τον αριθμό των δυνητικών δικαιούχων που είχε εκτιμήσει το υπουργείο Οικονομικών ενώ στόχος παραμένει η εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους να πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου.  Θα έχει προηγηθεί η υπουργική απόφαση με τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα καθοριστεί  το τελικό ποσό που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος.

Όπως εξηγούν οι φοροτεχνικοί, η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι δύσκολο να επιτευχθεί έως αύριο,  καθώς όπως τονίζουν, ειδικά το μήνα Δεκέμβριο γίνεται μια σειρά από εκκαθαρίσεις, όπως πιστωτικά τιμολόγια έκπτωσης λόγω τζίρου.

Παράλληλα, ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που γίνονται οι ετήσιες εκκαθαρίσεις όσων πληρώνονται βάσει αυτών καθώς και ότι εάν δεν τιμολογηθεί ένα έσοδο, δεν μπορεί να μεταφερθεί στον επόμενο μήνα καθώς κλείνει η οικονομική χρήση του έτους. Αυτό ενισχύει, όπως τονίζεται από τους φοροτεχνικούς, το ενδεχόμενο κάποιοι δικαιούχοι να μείνουν εκτός επειδή δεν πρόλαβαν να καταθέσουν την αίτηση ή και να προβούν σε τροποποιήσεις αν χρειαστεί. Κάτι τέτοιο, όπως σημειώνουν, αφήνει περισσότερο εκτεθειμένες τις μικρές επιχειρήσεις και λιγότερο τις μεγάλες που έχουν εσωτερικά λογιστήρια.

Aλλά και σύμφωνα με το ΟΕΕ, η τρέχουσα προθεσμία της 15ης Ιανουαρίου συμπίπτει με την τελευταία ημέρα, κατά την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να εκδώσουν τιμολόγια για το Δεκέμβριο. Θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί παράταση με δεδομένο τον αυξημένο φόρτο εργασίας των λογιστών-φοροτεχνικών και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους για να υλοποιήσουν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται. Επίσης παρατηρείται αδυναμία καταχώρησης των εσόδων στην πλατφόρμα για επιχειρήσεις με ειδικό καθεστώς λειτουργίας..

Υπενθυμίζεται ότι αφού κλείσει η πλατφόρμα, θα υπάρξει νέα υπουργική απόφαση για τις προϋποθέσεις υπαγωγής, τη διαδικασία αίτησης και χορήγησης της ενίσχυσης καθώς και ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της οικονομικής ενίσχυσης.
Δεδομένου ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή αποτελεί το πλέον επιτυχημένο μέτρο ενίσχυσης της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει και 6ος κύκλος γύρω στον Μάρτιο.

Αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη λόγω μεγάλης πτώσης  τζίρου.

Ραλλού Αλεξοπούλου 


Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα