Γερμανία: Σε υψηλό 30 μηνών εκτινάχθηκε η μεταποίηση τον Οκτώβριο

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 10:54
UPD:10:56
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία αυξήθηκε τον Οκτώβριο για 4ο διαδοχικό μήνα με τη μεταποίηση να εκτινάσσεται σε υψηλό 30 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή.

Εντούτοις ενώ ο κλάδος της μεταποίησης έτρεξε με ταχύτερο ρυθμό, η δραστηριότητα των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης λειτουργεί με δύο ταχύτητες.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του σύνθετου Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της IHS Markit, ο οποίος παρακολουθεί τους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών που μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα της οικονομίας, υποχώρησε στις 54,5 μονάδες τον Οκτώβριο από 54,7 τον προηγούμενο μήνα.

Η πρώιμη ανάγνωση ήταν υψηλότερη των προβλέψεων των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Reuters, οι οποίοι ανέμεναν υποχώρηση στις 53,2 και σημαντικά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση.

Ο δείκτης για τη μεταποίηση σκαρφάλωσε στις 58 μονάδες το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών συρρικνώθηκε στις 48,9 μονάδες.

Ο οικονομολόγος της Markit, Φιλ Σμιθ, δήλωσε ότι τα δεδομένα της έρευνας υποδεικνύουν ανθεκτικότητα της οικονομίας ενόψει του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, με τη συρρίκνωση της δραστηριότητας του κλάδου των υπηρεσιών να είναι αρκετά περιορισμένη μέχρι στιγμής, ενώ η μεταποίηση παραμένει σταθερή.

«Δείχνει όλο και περισσότερο με μια οικονομία δύο ταχυτήτων», ανέφερε. «Οι επιχειρήσεις της μεταποίησης μπόρεσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν με λιγότερες διαταραχές από τυχόν νέους περιορισμούς από ότι πολλοί από τους ομολόγους τους στον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα αποκομίζουν τα οφέλη της ανάκαμψης στο παγκόσμιο εμπόριο αγαθών».

«Οι περισσότεροι μεταποιητές επιστρέφουν ή πλησιάζουν στα επίπεδα της δραστηριότητάς τους πριν από την πανδημία, ωστόσο η διατήρηση της ανάπτυξης θα είναι πιο δύσκολη», πρόσθεσε.

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5,8% το 2020, πριν ανακάμψει κατά 4,4% το επόμενο έτος.

Το Βερολίνο από τον Μάρτιο έχει εφαρμόσει μια σειρά μέτρων διάσωσης και στήριξης, χρηματοδοτούμενα από το ρεκόρ νέου δανεισμού περίπου 218 δισ. ευρώ, ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει τους καταναλωτές και τις εταιρείες να βγουν από την κρίση πιο γρήγορα.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα