Κίνα και ΗΠΑ εμμένουν στην «ανακωχή» στο παγκόσμιο εμπόριο

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2020 08:57
UPD:09:15
REUTERS/Jason Lee

Mπορεί η πανδημία να φουντώνει την ένταση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για ένα blame-game μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη. Όμως η άνευ προηγουμένου ύφεση που έχει απλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη δεν αφήνει περιθώρια για έριδες, ειδικά στο «μέτωπο» του παγκόσμιου εμπορίου. Κίνα και ΗΠΑ δεσμεύθηκαν χθες να καλλιεργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την εφαρμογή της διμερούς εμπορικής συμφωνίας και να συνεργασθούν σε ζητήματα οικονομίας και δημόσιας υγείας.

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Λιού Χε, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό αντιπρόσωπο σε ζητήματα εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Ουάσιγκτον και Πεκίνο συμφώνησαν να διατηρήσουν επικοινωνία.

«Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι έχει επιτευχθεί θετική πρόοδος στη δημιουργία των αναγκαίων κυβερνητικών υποδομών, που θα επιτρέψουν την επιτυχία της συμφωνίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ. «Παρά την παγκόσμια υγειονομική κρίση, και οι δύο χώρες αναμένουν την έγκαιρη εκπλήρωση των υποχρεώσων που απορρέουν από την εμπορική συμφωνία».

Είναι η πρώτη φορά που Λιού και Λάιτχαϊζερ επικοινώνησαν επισήμως για την Πρώτη Φάση της εμπορικής συμφωνίας από την υπογραφή της, τον Ιανουάριο, προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, πλήττοντας τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες και «παγώνοντας» τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Η πανδημία και η νέα ένταση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις -με τις ΗΠΑ να επιρρίπτουν ευθύνες στην Κίνα για τους χειρισμούς της στην εξάπλωση της νόσου- είχε εγείρει ερωτήματα για το εάν θα εφαρμοσθεί η εμπορική συμφωνία και για το εάν η Κίνα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που προβλέπει η Πρώτη Φάση της συμφωνίας, όπως οι πρόσθετες εισαγωγές αμερικανικών αγαθών, ύψους 200 δισ. δολαρίων σε βάθος διετίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει ότι «θα τερμάτιζε» τη συμφωνία εάν το Πεκίνο δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα