Κομισιόν: Πώς θα «ρίξει» 2 τρισ. ευρώ για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 14:17
UPD:14:18
REUTERS/Yves Herman

Σχέδιο για την χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη με συνολικά κεφάλαια έως και 2 τρισ. ευρώ μελετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς τα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν βυθίσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της, οι οποίες και θα συζητηθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και νέα δέσμη μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τον Covid-19.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ε.Ε. -το επονομαζόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο- και το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσουν τα δύο βασικά «εργαλεία» για την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σύμφωνα με τις έως τώρα προτάσεις, η Κομισιόν θα μπορούσε να αντλήσει μέσω δανεισμού από τις αγορές 320 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να δανείσει το ήμισυ του ποσού στις κυβερνήσεις. Το υπόλοιπο θα συμπεριληφθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και η έναρξη αποπληρωμής του από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα αρχίσει μετά το 2027 και σε πολυετή έκταση χρόνου ή θα αποπληρωθεί μέσω μελλοντικών εισοδημάτων, για παράδειγμα κοινοτικοί φόροι. 

200 δισ. ευρώ επιπλέον του προϋπολογισμού αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 50 δισ. ευρώ μέσω των ταμείων συνοχής.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να εγκρίνουν τα νομικά κείμενα τον Ιούνιο, ώστε να επιτραπεί η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε., από την 1η Ιανουαρίου 2021.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα