Talk of the market: Στη δίνη του Covid-19

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 11:16
UPD:11:17

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδικεύει σήμερα το πλαίσιο για τη στήριξη εργαζομένων και εργοδοτών στην Ελλάδα, μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας με την οποία κλείνουν για 14 ημέρες όλες οι εκπαιδευτικές δομές. Απαγορεύεται η λειτουργία σχολείων, πανεπιστημίων, φροντιστηρίων… Ακόμη και οι δημόσιες σχολές Εμπορικού Ναυτικού κλείνουν, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη. 

Μείωση επιτοκίων κατά 50 μ.β. από την Τράπεζα της Αγγλίαςφοροελαφρύνσεις μισθωτών υπηρεσιών στις ΗΠΑ και άλλα μέτρα που αναμένεται να κοστολογηθούν, πακέτο 10 δισ. ευρώ για την στήριξη της ιταλικής οικονομίας στον απόηχο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, Επενδυτικό Ταμείο 25 δισ. ευρώ στην Ευρώπη… Η συγχορδία εξαγγελιών συνδέθηκε με την θετική αντίδραση των αγορών - εν πολλοίς και τεχνικού χαρακτήρα μετά την κάθετη πτώση που προηγήθηκε. Πρόκειται όμως για τονωτικές ενέσεις και όχι για φάρμακο.

Κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις έπραξαν τα δέοντα για να μετριάσουν τον αντίκτυπο από την εξάπλωση του Covid - 19 αλλά όσο η κρίση κλιμακώνεται παγκοσμίως συντηρείται η αβεβαιότητα για το ποια θα είναι η διάρκεια της καραντίνας και πού κλείνει αυτός ο αρνητικός κύκλος. 

Η τρέχουσα κατάσταση προοιωνίζεται πιστωτικό κίνδυνοΗ Goldman Sachs υπολόγισε τον αντίκτυπο στην καθαρή κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών σε 30 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Ενδεικτική είναι η κινητοποίηση για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο SSM έχει δεχθεί αιτήματα προκειμένου να δώσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες μεγαλύτερη ευελιξία για στήριξη των τοπικών αγορών ενώ στην Ελλάδα το υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί Task Force για τον ίδιο σκοπό, την ώρα που είναι σε εξέλιξη διαδικασίες εφαρμογής του σχεδίου Ηρακλής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των συστημικών τραπεζών (NPEs). 

Τα στελέχη των τραπεζών πάντως εμφανίζονται αισιόδοξα. Ο Φωκίων Καραβιάς, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, που βρέθηκε στο Βερολίνο για το οικονομικό φόρουμ που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, αναφερόμενος στην ενεργειακή μετάβαση είπε ότι είναι πρόκληση αλλά και ευκαιρία για τη χώρα, που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις. 

Αύριο, 12 Μαρτίου, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της Eurobank για την οικονομική χρήση 2019.

Η Εθνική Τράπεζα ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι η διαδικασία διάθεσης πλειοψηφικής μετοχικής συμμετοχής της στη θυγατρική της Εθνική ΑΕΕΓΑ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Η εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρισμού της Δανίας, Energinetεπέλεξε την Ελληνικά Καλώδια ΑΕ (Hellenic Cables) ως έναν από τους τρεις κατασκευαστές καλωδίων στη συμφωνία – πλαίσιο για υπόγεια συστήματα καλωδίων υψηλής τάσης (145-170 kV). Η οκταετής σύμβαση (2020-2028) θα καλύψει μέρος των συνολικών αναγκών της Energinet ενώ το εκτιμώμενο μήκος καλωδίων σε αυτό το διάστημα αναμένεται να είναι περίπου 4.200 χλμ. και θα διαμοιραστεί στους τρεις κατασκευαστές. 

Tρία μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Folli Follie, εκ των στελεχών που είχε ορίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παραιτήθηκαν χθες, ημέρα κατά την οποία η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ορίστηκε για τις 20 Μαρτίου η επαναληπτική γενική συνέλευση των ομολογιούχων του eurobond.

Πέντε κτήρια του ΟΤΕ κλείνουν για 48 ώρες για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να απολυμανθούν. Πρόκειται για τα κτήρια του Διοικητικού Μεγάρου στο Μαρούσι, το κτήριο της Αγίου Κωνσταντίνου και της OTE Academy στο Νέο Ηράκλειο.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα