Aυξημένη η διεθνής ζήτηση για κατοικίες στην Ελλάδα

Βελτιωμένη η εικόνα της Αθήνας ως επενδυτικού προορισμού
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 21:16
UPD:21:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr

Βελτίωση παρουσιάζει η Αθήνα ως επενδυτικός προορισμός στο real estate με προοπτική για αύξηση αξιών και μισθωμάτων το 2020, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα «Emerging Trends in Real Estate Europe 2020». Την ίδια στιγμή, βάσει στοιχείων της ιστοσελίδας Spitogatos, η επισκεψιμότητα από το εξωτερικό προς αναζήτηση κατοικίας σε όλη την Ελλάδα καταγράφει αύξηση 25% σε σχέση με το 2018.

Αναλυτικότερα, πρώτοι στη λίστα των δυνητικών αγοραστών απ’ όλο τον κόσμο που ανακοίνωσε χθες η ιστοσελίδα Spitogatos είναι οι κάτοικοι της Αμερικής, οι οποίοι αναζητούν κατοικίες κυρίως στη Σαντορίνη, τη Γλυφάδα και τη Μύκονο. Δεύτεροι οι Γερμανοί, οι οποίοι «ανιχνεύουν» την αγορά ακινήτων της Βορείου Ελλάδος και συγκεκριμένα το κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Καλαμαριά και την Καβάλα, ενώ οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου ενδιαφέρονται περισσότερο για τη Ρόδο, τη Γλυφάδα και το Κολωνάκι.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ολλανδοί με προτίμηση στις περιοχές Μετς - Καλλιμάρμαρο, Παγκράτι, Νέο Κόσμο, οι Κινέζοι για Τήνο, Κηφισιά και Γλυφάδα, οι Γάλλοι με ενδιαφέρον σε Πάρο, Σύρο και την περιοχή Κολωνακίου - Λυκαβηττού, οι Αυστραλοί με προτίμηση σε Γλυφάδα, Καλαμάκι και Σαντορίνη, οι Σουηδοί για Ρόδο, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Βόλο, οι Βούλγαροι με ενδιαφέρον σε Καβάλα και Σιθωνία Χαλκιδικής και οι Καναδοί σε Καλαμάτα, Γλυφάδα, Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Spitogatos, Δημήτρη Μελαχροινό, «η ελληνική αγορά ακινήτων διανύει μία ιδιαίτερα θετική περίοδο με αυξημένη ζήτηση. Αυτό διαφαίνεται από την αυξητική τάση των τιμών πώλησης και επιβεβαιώνεται από τα εκατομμύρια δεδομένα που συλλέγουμε καθημερινά. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρούμε επισκέπτες των ιστοσελίδων μας σε πάνω από 50 χώρες να αναζητούν κατοικίες προς πώληση σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα η επισκεψιμότητα από το εξωτερικό καταγράφει αύξηση μεγαλύτερη του 25% σε σχέση με το 2018».

Οι εκτιμήσεις για το 2020

Η έρευνα «Emerging Trends in Real Estate» για τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το Urban Land Institute (ULI) -διεθνές ινστιτούτο για τα ακίνητα- και την PwC. Καταγράφει τις κορυφαίες επενδυτικές τάσεις για το επόμενο έτος και βασίζεται στις απόψεις περισσότερων από 900 επαγγελματιών περί τα ακίνητα σε όλη την Ευρώπη (επενδυτών, developers, τραπεζιτών και συμβούλων). Σύμφωνα με την έκδοση για τις προοπτικές της αγοράς το 2020, η Αθήνα βελτιώνεται ως επενδυτικός προορισμός στο real estate, ενώ βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο των πόλεων για τις οποίες εκτιμάται ότι θα επέλθει αύξηση αξιών και μισθωμάτων. Οι προσδοκίες αυτές βασίζονται στις εξαγγελίες της κυβέρνησης όσον αφορά τα ακίνητα και τις επενδύσεις, αλλά και την προοπτική να αρχίσει η μεγάλη ανάπτυξη στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. 

Ειδικότερα, οι επαγγελματίες που μίλησαν για την Αθήνα είναι αισιόδοξοι για την αγορά το 2020, αναφέροντας ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μια «αργή ανάκαμψη». Συνολικά η προοπτική των επενδύσεων χαρακτηρίζεται «καλή» (το ανώτερο είναι ο χαρακτηρισμός «εξαιρετική»). Η έρευνα διαπιστώνει το θετικό κλίμα που δημιουργούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα ακίνητα, όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αν και όπως σημειώνεται η μείωση των φόρων και τα επενδυτικά κίνητρα δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην προοπτική της επένδυσης στο Ελληνικό καθώς, όπως αναφέρεται, «θα προκαλέσει το ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές».

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι γραφειακοί χώροι α’ κατηγορίας προσφέρουν καλές προοπτικές λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας, καταγράφοντας ότι οι αποδόσεις έχουν συμπιεσθεί στο 7%. Περαιτέρω συμπίεση απόδοσης αναμένεται στο κέντρο της Αθήνας και στα βόρεια προάστια. Αντίθετα οι αποδόσεις των γραφειακών χώρων β’ και γ’ κατηγορίας θα επηρεαστούν σε μικρότερο βαθμό και επομένως η επιλεκτική τοποθέτηση σε αυτά «μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα» σύμφωνα με εγχώριο επενδυτή.

Τουριστικά ακίνητα

Οι απόψεις για τον τουρισμό είναι μικτές. Οι μετατροπές ακινήτων σε ξενοδοχεία ή σε διαμερίσματα για βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν δημοφιλής την πρώτη περίοδο της ανάκαμψης, αλλά αρκετοί συνεντευξιαζόμενοι είπαν ότι οι αριθμοί των τουριστών μειώνονται εν μέρει λόγω της επιστροφής ανταγωνιστικών αγορών, όπως της Τουρκίας. «Η αγορά της Ελλάδας φαίνεται να είναι κορεσμένη και οι περισσότερες ζητούμενες τιμές από τους πωλητές βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, υποθέτοντας ότι η ανάπτυξη θα είναι παρόμοια με τα τελευταία δύο χρόνια», προειδοποιεί ένας εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα «Emerging Trends in Real Estate».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα