Στ. Πέτσας: Κλείνει ο κύκλος της ανασφάλειας για την οικονομία

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 13:52
UPD:14:15
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με την πλήρη άρση των capital controls ανοίγει νέο κεφάλαιο για την οικονομία, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Δεν παρέλειψε δε να ασκήσει κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, σημειώνοντας πως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου ήταν αποτέλεσμα των δικών της πολιτικών. 

«Τα capital controls επιβλήθηκαν στη χώρα λόγω της ανεύθυνης πολιτικής του κυρίου Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι ότι η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων γίνεται νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η κυβέρνηση. «Κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας και ανοίγει ένας νέος κύκλος για την οικονομία» το΄νισε. 

Σημείωσε επιπλέον ότι ήδη τα επίπεδα δανεισμού της χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλά για τα έντοκα και σε ιστορικό χαμηλό για το 7ετές ομόλογο, ενώ η ΕΤΕ και η Πειραιώς έχουν ήδη φθηνότερη χρηματόδοτηση και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ξεπέρασε το μέσο όρο της ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014. 

Εν τω μεταξύ σε σημείωμά της προς τους επενδυτές και η Citi επισημαίνει πως η κίνηση πέρα από έντονο συμβολισμό έχει και πρακτική αξία. «Η εξέλιξη θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την δημοτικότητα της κυβέρνησης, να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και να έχει θετικό αντίκτυπο στις επόμενες αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης» σημειώνoυν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.  

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο και ΔΕΗ στο επίκεντρο

Αύριο θα συζητηθεί το αναπτυξιακό νοσμόσχέδιο, το οποίο θα εισηγηθούν ο αρμόδιος υπουργός 'Αδωνις Γεωργιάδης και οι κ. Χατζηδάκης και Πιερρακάκης. Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθεί και νομοσχέδιο του υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για να ξεμπλοκαριστεί το θέμα της έκδοσης αδειών οδήγησης.

Την Πέμπτη θα έρθει στη Βουλή και το ζήτημα της ΔΕΗ. Όπως είπε ο κ. Πέτσας πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση καθώς «δεν υιοθέτησε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και ακολούθησε ένα σχέδιο για "κουτσή" ΔΕΗ που απαξίωσε οικονομικά και χρηματιστηριακά την εταιρεία». Επανέλαβε πάντως ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κάνει ό,τι πρέπει για να σωθεί η εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο την Πέμπτη, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με την καγκελάριο Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Σολτς για την οικονομία, το προσφυγικό - μεταναστευτικό και ζητήματα επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ. Θα ακολουθήσει η επίσκεψή του στη Χάγη την ερχόμενη εβδομάδα ενώ το τριήμερο 6-8 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ και την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου.

Στις 24-27 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα, ξένους ηγέτες και εκπροσώπους της Ομογένειας.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα