Γερμανία: Η βουτιά των εξαγωγών την ωθεί στο χείλος της ύφεσης

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 11:45
UPD:11:47

Η βουτιά των εξαγωγών ώθησε την ευρωπαϊκή οικονομία στο χείλος της ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο, σε ακόμη μία απόδειξη ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας έχει ανοίξει βαθιές πληγές και στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. 

Οι γερμανικές εξαγωγές το συγκεκριμένο διάστημα κατέγραψαν πτώση 1,3%, τη μεγαλύτερη εδώ και περισσότερο από έξι χρόνια. Έτσι τα οριστικά στοιχεία για το ΑΕΠ επιβεβαίωσαν ότι συρρικνώθηκε 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, όπως είχαν δείξει και οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις. 

Το καθαρό εμπόριο αφαίρεσε 0,5 ποσοστιαία μονάδα από το ΑΕΠ, υπερκαλύπτοντας έτσι τα όποια κέρδη στην ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση. Ο μεταποιητικός τομέας έχει βυθιστεί σε ύφεση, ενώ και εκείνος των κατασκευών συρρικνώθηκε μετά το δυναμικό του ξεκίνημα το πρώτο τρίμηνο. Οριακή πτώση είχαμε και στις επενδύσεις. 

Η ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και οι συνεχείς προειδοποιήσεις από μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας για την κερδοφορία τους, έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες για τις προοπτικές μίας οικονομίας, που άλλοτε ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και σήμερα εξελίσσεται στο μεγάλο βαρίδι. Εντείνει δε τις φωνές που ζητούν ένα σχέδιο τόνωσης της ανάπτυξης, με αύξηση των δημοσίων δαπανών και εγκατάλειψη του δόγματος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. 

Στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς μένει σταθερή στο -0,67%, ενώ οι δείκτες σε Φραγκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο, όπως και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Europe Stoxx 600 βρίσκονται στο κόκκινο. 

naftemporiki.gr Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα