10 ξενοδοχειακές μονάδες άνοιξαν στην Αθήνα το επτάμηνο του 2019

Ακόμα 20 επιβεβαιωμένα projects θα προσθέσουν 2.000 δωμάτια τα επόμενα χρόνια
Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 21:11
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Συνολικά στην Αθήνα λειτουργούν 665 ξενοδοχειακές μονάδες, με 32.801 δωμάτια.

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
Atsimp@naftemporiki.gr

Μόλις ένα στα τέσσερα καταλύματα που άνοιξαν τις πύλες τους στην Αθήνα μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2019 είναι ξενοδοχειακές μονάδες. Συνολικά το διάστημα αυτό λειτούργησαν 40 νέα καταλύματα, όλων των κατηγοριών, όπως αναφέρει στην έκθεσή της η εταιρεία συμβούλων GBR. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, ή δωμάτια τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν διαθέτουν κατάταξη σε «κλειδιά», το αντίστοιχο δηλαδή με τα αστέρια για τα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ν» όμως, στο επτάμηνο του 2019 στην πρωτεύουσα λειτούργησαν 10 νέες ξενοδοχειακές μονάδες μικρού ή μεσαίου μεγέθους, εκ των οποίων τρεις είναι 5*, πέντε 4*, και δύο τριών αστέρων. Ακόμα λιγότερες ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2018 οι νέες μονάδες - συνολικά τέσσερις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο το 2018 άνοιξαν εννέα νέες ξενοδοχειακές μονάδες. 

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο νέο ξενοδοχείο που άνοιξε μέσα στο επτάμηνο του 2019 είναι το πεντάστερο Coco Mat Athens BC, δυναμικότητας 94 δωματίων, ενώ ακολούθησαν, όσον αφορά τον αριθμό δωματίων τους, τα τεσσάρων αστέρων Styles Athens Routes και Wyndham Athens Residence, που διαθέτουν από 89 δωμάτια.

Επίσης το πεντάστερο Academia of Athens του ομίλου Marriot στο κέντρο της Αθήνας, που διαθέτει 60 δωμάτια, ενώ το τετράστερο Athenaeum Smart στη Λεωφόρο Συγγρού έχει 53 δωμάτια. Το τετράστερο Ergon House, ένα «foodie hotel» που βρίσκεται στη Μητροπόλεως, διαθέτει 38 δωμάτια, ενώ το επίσης τετράτερο Niche Hotel Athens, που βρίσκεται στη λεωφόρο Συγγρού, έχει συνολικά 37 δωμάτια. Τέλος, τα δύο ξενοδοχεία τριών αστέρων που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους μέσα στη χρονιά είναι το Noma με 14 δωμάτια και το Athens Iris Hotel με 25 δωμάτια. Όσον αφορά το 2018, λειτούργησαν δύο νέα πεντάστερα, πέντε τετράστερα, ένα τριών αστέρων και ακόμα ένα με 1*.

Συνολικά στην Αθήνα λειτουργούν 665 ξενοδοχειακές μονάδες, με 32.801 δωμάτια. Από αυτά τα 36 με 6.544 δωμάτια είναι 5*, τα 123 με 9.786 δωμάτια είναι τεσσάρων αστέρων, 156 με 7.056 δωμάτια είναι τριών αστέρων, 242 με 7.920 δωμάτια είναι 2*, και υπάρχουν ακόμα 108 ξενοδοχεία με 2.125 δωμάτια με 1*.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την αναφορά της GBR, για την Αθήνα υπάρχουν ακόμα 20 επιβεβαιωμένα projects που θα προσθέσουν άλλα 2.000 δωμάτια τα επόμενα χρόνια.

Το οικονομικό αποτύπωμα
Το «παράδοξο» είναι ότι παρά το γεγονός ότι το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της Αθήνας δεν αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, όπως θα ανέμενε κανείς, και οι αφίξεις ξένων τουριστών στο «Ελ. Βενιζέλος» αυξάνονται συνεχώς, τα έσοδα στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας σημειώνουν κάμψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, για το πρώτο εξάμηνο του έτους οι αφίξεις ξένων τουριστών στο αεροδρόμιο κατέγραψαν άνοδο κατά 12%, ενώ την ίδια περίοδο τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο καταγράφουν πτώση κοντά στο 3%.

Οι εξελίξεις
Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο, σύμφωνα με την GBR, ξεχώρισε η εξαγορά του ξενοδοχείου Τιτάνια, από τον βρετανικό όμιλο L+R Hotels, που είχε ήδη το ξενοδοχείο Amathus Hotel στη Ρόδο. Το εκτιμώμενο ποσό εξαγοράς ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή 130.000 ευρώ ανά δωμάτιο. Η L+R Hotels διαχειρίζεται και έχει στην ιδιοκτησία της χαρτοφυλάκιο 17.000 κλινών στο Ην. Βασίλειο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Καραϊβική. Επίσης στις αρχές Ιουλίου η ισραηλινή Fattal Hotels υπέγραψε συμφωνία με το ΕΦΚΑ για την ενοικίαση του πρώην Esperia στη Σταδίου με ετήσιο ενοίκιο 1,15 εκατ. ευρώ. Η Fattal διαθέτει 39 ξενοδοχεία και 16.700 δωμάτια στο Ισραήλ, καθώς και 150 ξενοδοχεία Leonardo στην Ευρώπη. Το Esperia σχεδιάζει να το μετατρέψει σε πεντάστερο ξενοδοχείο με την ονομασία Leonardo Royal Esperia Palace Hotel Athens.

Η Fattal Hotels οριστικοποίησε επίσης την απόκτηση του πεντάστερου Lindian Village resort τον Ιούλιο, στην παραλία Λάρδος της Ρόδου. Το ξενοδοχείο διαθέτει 188 δωμάτια.

Η GBR σημειώνει παράλληλα ότι η Probank από τα μέσα του 2017 ήταν σε διαδικασία πώλησης ή ενοικίασης του πρώην πεντάστερου Iridanus hotel που διαθέτει 39 δωμάτια. Τον Ιούλιο υπέγραψε συμφωνία με τον όμιλο Athenaeum Hotel group (Athenaeum Grand Hotel, Athenaeum Palace & Luxury Suites, Athenaeum Smart Hotel) και το ελάχιστο μηνιαίο ενοίκιο για το ξενοδοχείο ορίστηκε στις 37.000 ευρώ. Τέλος, τον Ιούνιο το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην πώληση της έκτασης στο Αφάντου στη Ρόδο, έπειτα από συμφωνία εξαγοράς του νότιου τμήματος με την T.N. Aegean Sun Investments Ltd της οικογένειας Νικολαΐδη (Atlantica Hotels & Resorts) έναντι 15,2 εκατ. ευρώ. Στο επενδυτικό πλάνο της Aegean Sun Investment περιλαμβάνονται 3 νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, καθώς και ένα τουριστικό χωριό με 20 ανεξάρτητες κατοικίες, με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί τον Ιούνιο η πώληση του Γκολφ Αφάντου στην M.A. Angeliades Inc.   

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα