Αγορές: Επιτόκια και αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου έφεραν κέρδη

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 19:45
UPD:20:04
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Του Γιάννη Παγκαλιά 
gpag@naftemporiki.gr

Η σύμπλευση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της ΕΚΤ αναφορικά με την μείωση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς αν κριθεί απαραίτητο, ήταν ο κινητήριος μοχλός για τις μετοχές στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed.

Στη Wall Street καταλυτικά για τους επενδυτές λειτούργησαν επίσης οι αναφορές ότι ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ προτίθεται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, εν όψει της συνόδου κορυφής της G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας την ερχόμενη εβδομάδα, οδηγώντας ενδοσυνεδριακά τους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε κέρδη της τάξεως του 0,70%.

Στην Ευρώπη η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει τα επιτόκια στα τωρινά επίπεδα του 0,75% έδωσε επιπλέον κίνητρο στους επενδυτές, οδηγώντας τις ευρωπαϊκές μετοχές σε υψηλό έξι εβδομάδων και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 σε κέρδη 0,49%, παίρνοντας ώθηση από τον κλάδο της ενέργειας που έκλεισε με άνοδο 1,36% μετά το ράλι των τιμών του πετρελαίου (ενδοσυνεδριακά ενισχύονταν άνω του 5%).

Ο κλάδος με την καλύτερη επίδοση ήταν ο τεχνολογικός, ο οποίος ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με κέρδη 1,58% διέγραψε τις απώλειες του Μαΐου, ενώ στον αντίποδα υποχώρηση 1,31% κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος, με τη μετοχή της γαλλικής τράπεζας Naxitis να αναδεικνύεται «βαρίδι», σημειώνοντας απώλειες 12%, μετά τις αναφορές ότι to fund, Η2Ο που ανήκει στο χαρτοφυλάκιό της, βρίσκεται «υπό εξέταση».

Η μετοχή της Dixons ενδοσυνεδριακά βούλιαξε 27% πριν τελικά κλείσει στο -5,10%, μετά τις προειδοποιήσεις του ομίλου για την κερδοφορία του το 2019.

Κέρδη κατέγραψαν οι DAX (0,38%), FSTE 100 (0,28%), CAC 40 (0,31%) και FTSE MIB (0,66%).

Στην Ασία η αποκλιμάκωση που σκιαγραφείται για άλλη μία φορά στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, έδωσε το έναυσμα στους επενδυτές να τοποθετηθούν στις μετοχές, εκτινάσσοντας τον δείκτη στο χρηματιστήριο της Σανγκάης στο +2,38%.

Αισθητή άνοδο 1,23% σημείωσε και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με πιο περιορισμένα κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τα χρηματιστήρια σε Τόκιο και Σεούλ, προσθέτοντας 0,60% και 0,31% αντίστοιχα.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα